Tema broja je e-commerce, odnosno e-trgovina, iako će puristi reći da to nisu pojmovi identičnog značenja. U svakom slučaju, za naslovnicu smo odabrali hrvatski termin, a razlike i finese pokrivamo u samom materijalu teme. Na temi su radila dva autora – Gorden i Zvonko. Nas, liberale, optužuju za nešto što posprdno nazivaju tržišnim talibanizmom. Kao, naša vjera u tržište sa što manje državne regulative je tolika, da smo nalik talibanima. Naravno, nismo, a i naslov ovog uvodnika treba shvatiti autoironično, no da bi nam svima dobro došlo više tržišta, a manje državne intervencije i birokracije, svakako bi. Uostalom, tema prošlog broja Mreže bila je izrazito “zajedničarska” (Tehnozadruge) pa neka ova bude više prodajne. Neka cvjeta tisuću IT cvjetova.

Nažalost, Europa je patuljak u tech svijetu. Znate ono kad gledamo uvjete poslovanja u Hrvatskoj pa se pitamo “tko bi normalan ovdje otvarao tvrtku”, ili kad gledamo kako je lik realizirao neku suludu biznis ideju u, primjerice, Estoniji, pa se pitamo “koliko dozvola i papira bi mu trebalo za ovo u Hrvatskoj? To NIKAD ne bi uspio”.

E, pa na globalnoj razini, za one zaista najveće igrače, ta “no go” zona je, nažalost, EU. Birokratiziranost, starenje, nefleksibilnost radnog zakonodavstva, i eto… Naravno, ne mislimo da je izlaz iz EU rješenje, dapače, ako išta, Englezi ovim Brexitom još dodatno smanjuju konkurentnost u tech svijetu… rješenje je kao i (gotovo) uvijek – manje birokracije i više tržišne slobode….

Intervju mjeseca je s Leom i Majom, pokretačima i voditeljima ambiciozno zamišljenog Algebra Laba. Algebru vjerojatno ne treba posebno predstavljati, a Lab je relativno novi iskorak ovog, svima poznatog, učilišta u smjeru… u smjeru čega? Pa, pročitajte intervju.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Lenovo ima novi model laptopa u seriji Yoga, pa iako bi urednik u uvodniku trebao biti neutralan, uzet ću slobodu napomenuti kako osobno koristim Yogu nekoliko godina i prezadovoljan sam, doduše, moj je model mnogo skromniji od mrcine koju predstavljamo u ovom broju.

Što još? Imamo još jedan Lenovov komad hardvera, održani su još jedni WinDaysi, a održana je i jedna u seriji naših vlastitih “premium” konferencija – 3T – Tourism, Travel and Tech. Za sve one koji su bili na konferenciji, ali i one koji su je propustili, donosimo obilje sadržaja vezanog za turizam i tehnologiju. Osim samog izvještaja sa skupa, tu je i specijalizirani podlistak, a na kraju i intervju s Miikkom Rosendahlom, keynoterom konferencije i jednim od pionira virtualnog turizma u EU.

 

Podijeli:

 

Vezane objave