Tema broja je – Big Tech, odnosno “kompanije u kojima sunce nikada ne zalazi”, kako smo je u polušali nazvali, u aluziji na doskočicu kojom se opisivao Engleski Imperij na svojem vrhuncu. Danas to sa suncem i nema nekog posebnog smisla, jer i u najmanjoj kompaniji s webshopom, koji radi 24 sata dnevno i dostupan je s bilo koje umrežene točke na globusu – sunce također nikada ne zalazi. Ali nema veze, zvuči moćno.

Najveće tech kompanije rasle su novcem i utjecajem za vrijeme pandemije, a još i prije korone bilo je govora o nužnosti da ih se regulira, ograniči…. puno je tu tema, počinje ljeto, pa smo i s takvom temom broja iz konkretnog, zašli malo u filozofsko – ili malo više nego što to činimo inače.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Na hrvatskoj IT sceni glavna je vijest mjeseca kupnja (dijela) Megatrend Poslovnih Rješenja od Compinga, a naš intervju mjeseca donosi razgovor s oba glavna sudionika – Anđelkom Strajher i Alojzom Jukićem, našim, uostalom, starim znancima s IT scene.

I Infobip malo je kupovao, na svjetskom tržištu (vidi Radar) ali od tog unicorna manje ni ne očekujemo.

Uz Anđelku i Alojza, imamo i za IT medije nešto neobičniji razgovor sa šaptačicom emocijama Pamelom Pavliscak. Pamela je “naša”, ali živi i radi u SAD-u, gdje se bavi dizajniranjem emocionalno osjetljive umjetne inteligencije. U Zagrebu je gostovala u povodu konferencije LEAP. Spomenute intervjue obavio je Zvonko Pavić.

Imamo i tekst o nestašici čipova – za nekoga neočekivanoj posljedici pandemijske godine. Zatim analize tržišta smartfona, clouda, IOT-a… sve, kao i tema broja, iz tipkovnice neumornog Gordena Knezovića.

Održali smo i LegalTech, konferenciju koja spaja pravo i tehnologiju. LegalTech 2021 prošao je u odličnoj atmosferi i s hrpom zanimljivih i aktualnih sadržaja: https://legaltech.bug.hr/.

Svim dosadašnjim, kao i budućim pretplatnicima novi broj je dostupan na svim platformama u digitalnom obliku. Onima koji su pretplaćeni na tiskano izdanje sve je free, a onima koji žele samo digitalno sada je vrlo pristupačno – 20 kn mjesečno, odnosno 200 godišnje.

https://www.bug.hr/membership/overview

Podijeli:

 

 

Vezane objave