Ljetni dvobroj je pred nama, što znači i kraj poslovne sezone. Da si ne lažemo, kraj poslovne sezone, barem ako ga mjerimo brojem ozbiljnih poruka u Inboxu, u Hrvatskoj nastupa već oko sredine lipnja, a u pandemijskim godinama, ako išta, ta se točka pomiče i sve ranije… kao što se i jesenski početak pomiče sve kasnije. Ne smeta nas to, dapače. Great resignation, work life balance, i te fore. Svi smo naučili koliko je stvari u životu bitno, osim golog rada, ali i u tome nam tehnologija može pomoći.

Tema broja je Robotic Process Automation našeg starog, opet aktiviranog autora Krešimira Pavića, vrlo zanimljiva primjena (softverskih) robota i sustava za automatizaciju poslovnih procesa, jedna od onih tema koje traju i traju, i koje su u momentu objave možda i ispred svog vremena. Svjesni da je ovo ipak tema za konosere, na naslovnicu smo stavili Marininu temu o senzorima i AI sustavima autonomnih vozila, temu koja je nekako “ljetnija”, a i poticajnija našem Hrvoju Brekalu kao motiv za atraktivnu ilustraciju. Uz tu temu, imamo ih još nekoliko o autonomnim autima i drugim uplivima tehnologije u promet, tako da smo slobodno cijelo izdanje mogli nazvati “prometni broj“.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Željko piše o kripto-krizi, Tajana donosi detaljnu analizu IT sektora u Hrvatskoj – realno, samo taj tekst vrijedi koliko i godišnja pretplata na Mrežu. Kolumnist Aco, koji je ujedno bio i moderator panela na LegalTechu, mudruje o umjetnoj inteligenciji u ratu. Gorden ima uobičajenu kvotu tekstova o tehnologijama i telekomunikacijama; vrijedi istaknuti onaj o zrakoplovnom sustavu Iris, te tragaču za egzoplanetima PLATO.

Od evenata, sezonu smo zaključili ogromnim .debugom, s kojeg je izvještaj bio u prošloj Mreži, i nekoliko dana kasnije – LegalTechom, konferencijom koja spaja pravo i tech, meni zbog niza razloga posebno dragom.

U jesenskoj sezoni planiramo još jedan, peti IOT Forum, 19. listopada, te F2 – Future of Fintech u studenome. Vidimo se…

Svi pretplatnici Mreže mogu pristupiti i digitalnom izdanju, ovdje.

Podijeli:

 

 

Vezane objave