Tema broja digitalna je otpornost, a autor iskusni Zvonko Pavić, kojega smo za ovu prigodu izvukli iz naftalina. Kako Zvonko dramatično, ali ispravno, kaže: “Morate biti oprezni. Spremni. Morate postaviti svoju kibernetičku obranu sveobuhvatno i stalno je održavati. Morate redovno vježbati procedure za slučaj sigurnosnog incidenta – i posljednje, i ne manje važno: morate imati plan i za slučaj provale u vaš informacijski sustav. Morate pretpostaviti da ćete biti napadnuti“. Nemam što dodati toj najavi teme.

Nastavljamo i s temama iz sektora održivosti, uz naslanjanje na AI, ovaj put nešto specifičnije vezano za naš Jadran, a autorica je Marina Pavlić. Od Gordenovih tema, meni je najzanimljivija ona o kontroli granica, ali blizu su i one o umreženim autima i FWA, fixed wireless pristupu.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Ovaj mjesec bio sam u Nairobiju i Kampali, dakle, Keniji i Ugandi, u obilasku dijela Infobipove afričke turneje meetupa, a osim u ta dva grada, event se održao i u Abidjanu, u Obali Bjelokosti. Iskustvo je bilo vrlo zanimljivo – potražite reportažu u ovom broju Mreže, a nekoliko neformalnih napomena ubacio sam i u kolumnu na kraju.

24. svibnja održavamo konferenciju LegalTech, koja spaja tehnologiju i pravo, i održavamo je već peti put. Ta konferencija u našem mi je godišnjem rasporedu posebno draga, zbog involviranosti publike, i gotovo idealnog omjera muških i ženskih posjetitelja, ali i govornika/govornica, što je za svaku tech konferenciju teško dostižan ideal. Nadam se da će tako biti i ovaj put, ali i da konfu nećemo pamtiti samo po tome, već i po vrhunskim sadržajima. Prema tematici, ovogodišnje izdanje slobodno smo mogli nazvati i AI i pravo. Jedan od panela moderira i Mrežin AI kolumnist Aco Momčilović. Teme vezane za umjetnu inteligenciju pretežu na vagi pravde, što je i očekivano, ali nisu jedine, bavit ćemo se i drugim stvarima: https://legaltech.bug.hr/.

Pretplatnici Mreže mogu pristupiti i digitalnom izdanju, ovdje.

Podijeli:

 

 

Vezane objave