Ništa nije isto – osim printa

Tu smo, neuništivi smo. Nuklearni rat preživjet će žohari, virusi i tiskana izdanja

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Vjerojatno ste dosad toliko puta čuli frazu da nakon pandemije Covida-19 ništa više neće biti isto, da vam lagano izlazi na uši. Veliki sam skeptik oko toga da će nam biti bolje, ili da ovako pretjerana reakcija uopće ima smisla, no što je tu je. Neke su povijesne okolnosti jednostavno veće od nas samih. Primjer za to je i potres koji smo preživjeli u Zagrebu. Slična je stvar i virus, ali uz bitnu razliku. Mnogo toga ovisi i ovisit će o reakciji nekih “ljudskih” entiteta na pojavu.

Uglavnom, tema broja je praćenje kako se infrastruktura hrvatskog Interneta nosila i nosi s premještanjem gotovo svih digitalnih poslova na rad od kuće, i posljedično, veće opterećenje kućne mrežne infrastrukture. Kako kažu Bosanci u susretu s nevoljom, sviđa mi se ta izreka – “tko zna zašto je ovo dobro”. To nije pravo pitanje, to je doskočica – sigurno će nešto ispasti bolje, ali u ovom trenutku ne vidimo što. Normalizacija udaljenog rada i navikavanje na rad od doma vjerojatno je jedna od tih pojava, iako smo mi u Bugu u tome već veterani.

Očekivano, određeni broj tekstova bavi se i borbom IT-a protiv Covida-19, traženjem lijeka, cjepiva, superračunala, AI… i opet, “tko zna zašto je ovo dobro”. Možda ćemo svjedočiti eksploziji ovih tehnologija i rješenja.

Imamo i dva jaka hardverska teksta za onaj level IT profića, kojima poslove ne može poremetiti ni virus ni potres… valjda… Od rubrika koje su u ovom broju manje nego inače, tu je Mreža na terenu, u kojoj obično pratimo sajmove, konferencije, prezentacije, hackathone i što sve ne – evente koji su prošlog mjeseca redom bili otkazivani, odgađani ili ukinuti. Nadajmo se da će se, barem u nekom obliku, uskoro vratiti u život pa i na stranice Mreže…

Pogledajte neke od tema….

Podijeli:

 

 

Vezane objave