Tema broja su mediji i digitalizacija, a to je tema za koju smo, prirodno, zainteresirani mi iz samih medija. Zaziremo od pretjeranog posvećivanja pozornosti temama koje se tiču nas u struci, jer smo sumnjičavi oko toga koliko zanimaju šire mase.

Iznimke ipak postoje i zapravo bi ih trebalo biti sve više, dok i ne prestanu biti iznimke. Fenomeni kao društvene mreže, fake news, privatnost i mediji, regulativa i zakonski okvir, pitanja intelektualnog vlasništva ili utjecaj na demokratske procese – sve to su teme koje iskaču iz uskog interesa medijske i komunikacijske struke i isprepliću se s tehnologijom. O tome dijelom govorimo i u ovomjesečnoj temi broja, čiji se jedan aspekt bavi specifično hrvatskim (pot)pitanjima, pri čemu imamo i relevantne sugovornike.

Marina, naša najproduktivnija autorica, u posljednje je vrijeme opsjednuta robotima i umjetnom inteligencijom. Možda je kao inženjerka složila robota da piše tekstove umjesto nje, s obzirom na to koliko može biti produktivna. Ovaj mjesec bavi se robotima kao odgovorom na katastrofe, ali i drugim donekle srodnim temama.

Intervju mjeseca je s legendarnim Davorom Rankovićem, koji organizira HROUG dulje i uspješnije nego ijednu stručnu konferenciju tog tipa kod nas.

Gorden, uz ostalo, donosi rezultate istraživanja o online trgovini, prema kojima smo na samom začelju Europe (ne samo EU). U broju konačno imamo i jednu zaista jaku hardversku temu, i to s lica mjesta – predstavljanje novog AMD-ovog procesora, navodno najbržeg serverskog procesora na svijetu u ovom trenutku. Lijepo je vidjeti da se AMD nakon povratka na desktope, upušta u natjecanje s Intelom i na serverskom frontu. S čak 64 fizičke jezgre po socketu, novi EPYC-i deklasirali su Intelovu aktualnu ponudu – kaže naš Denis, iskusnjara iz Buga Laba i čovjek oguglao na svakakva hardverska čudesa, pa kad je čak i on impresioniran, onda…

Naravno, podsjećamo i na naše nadolazeće profesionalne skupove – IOT Forum i Fintech & Insuretech. Pripreme su u punom jeku. Našu već tradicionalnu konferenciju o Fintechu proširujemo na dva dana i obogaćujemo posebnim danom za tehnologije osiguranja – Insuretech. Svi upiti, ponude predavanja i partnerstva, mogu na moj mail ili info@iot.bug.hr ili info@f2.bug.hr.

Web-adrese su: http://iot.bug.hr/ i http://f2.bug.hr/.

Podijeli:

 

Vezane objave