Tema broja ovaj put je digitalni copyright, izuzetno zanimljiva tema. U anglo-američkom novinarstvu uobičajen je termin “cover story”, dakle, tema s omota izdanja. Kod nas se koristi tema broja, ali nije uvijek riječ o istoj stvari. Cover story kod Amera ne mora uvijek biti glavna ili najveća tema u broju, već samo najatraktivnija za naslovnicu. Tom logikom smo se ovaj put i mi vodili. Digitalni copyright na prvi je pogled donekle sličan temi broja prošle Mreže – Legal tech, pa smo na naslovnicu stavili nešto drugo.

Dakle, cover story nam je test mobilnih radnih stanica, najjačih i najsposobnijih među prijenosnim računalima. Volim takve hardverske teme i želio bih da ih imamo i više. Hardver je ipak kičma informatike.

Velik dio ovog broja obojen je fintechom, dok nam se još sliježu dojmovi s još jednog uspješnog izdanja konferencije F2. Za naredno izdanje F2 – Future of Fintech spremamo neke bitne pomake i poboljšanja, a vjerojatno ćemo malo izmijeniti i teme. O svemu više – na vrijeme za dogodišnje izdanje. Sponzorima i partnerima poručujemo da konferenciju već sad upišu u godišnje planove i budžete. Kao i ostale naše konferencije, uostalom – 3T – Tourism, Travel and Tech u ožujku, te IOT Forum u listopadu.

U skladu s tom orijentacijom na fintech teme je i intervju mjeseca, s Ana Lizom Grandner, jednom od keynote govornika na konferenciji (s drugim keynoterom Velimirom Šonjom imali smo intervju u broju uoči konferencije).

Imamo i tekst o digitalnim vjenčanjima. Nemojte nam zamjeriti na takvoj temi. IT mijenja čak i tu “industriju” (a vjenčanja su odavno industrija) pa zašto ne popratiti i taj fenomen u kraćem osvrtu?

Dio vremena od prošlog broja Mreže proveo sam na reportažnom putu u Indiju, s Infobipom, našom najvećom i globalno najuspješnijom IT kompanijom, u obilasku njihovih operacija u drugoj najvećoj zemlji na svijetu. Uživam u svakoj prilici da na licu mjesta pratimo i pišemo o uspjesima hrvatskih kompanija u svijetu. Osim dobrog osjećaja praćenja uspjeha, i tako prijeko potrebnog protuotrova za hrvatske depre, vjerujem da su takvi tekstovi poučni i za sve ostale hrvatske tvrtke, od tek pokrenutih startupa, do tvrtki s nekoliko stotina zaposlenih, koje se vjerojatno nadaju emulirati uspjehe Infobipa.

Cijeli sadržaj broja

    

Tema o plaćama u IT sektoru

Podijeli:

 

Vezane objave