RPA je next big thing, ili jedna od sljedećih velikih stvari. Robotic Process Automation… korona će takav način razmišljanja samo pogurati, a rezultat će biti daljnji potresi na tržištu rada, u segmentu nacionalnog blagostanja, i drugdje. RPA će nam biti tema i dalje od ovog broja – imamo nekoliko materijala na čekanju – ali u ovom broju, prikladno za ovo ljeto osakaćeno koronom, navlastito se bavimo RPA u turizmu. Bit će zanimljivo. U Hrvatskoj se dosta ljudi bavi turizmom s namjerom brzog bogaćenja. Nije da u tome ima išta loše, dapače, nismo tu da držimo moralne propovijedi. Poanta je da je Covid-19, uza sve druge stvari, pokazao i da je turizam long game, nešto što se radi godinama. I taj aspekt dira se RPA u turizmu.

Ipak, RPA nije nominalna tema broja, samo cover story, ono što ostavlja najjači dojam na naslovnici i našeg ilustratora Hrvoja potiče na najbolje grafičke rezultate. Prava tema broja bavi se (i opet) 5G. 5G je apsolutni hit ove godine, i čak i nama je nevjerojatno koliko je zemalja pauzu u pandemiji iskoristilo za gradnju 5G mreža. EU u tome zaostaje – pogledajte samo koliko se tekstića u rubrici Radar bavi tim zaostajanjem. Pobornici teorija zavjera u činjenici da se za vrijeme koronskih lockdowna radilo na 5G mrežama vide kao nešto izrazito sumnjivo. Moramo priznati da su ta efikasnost i brzina u nekim zemljama iznenadile čak i nas, iako ne zbog zavjereničkih razloga.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Ovaj put nemamo klasični intervju mjeseca, jer nijedan opsegom i detaljnošću nije ušao u tu kategoriju, ali imamo nekoliko zanimljivih sugovornika oko manjih, povećalom uočenih tema.

Uza sve najavljene, ističe se i Željkov tekst o propustima znanosti i tzv “znanstvenog pristupa” u slučaju korone, s konzekvencama na svijet techa i društvenih mreža. Željko je pospajao sve te teme i objasnio u čemu je problem. Već imamo i dobru sliku koliko će nas taj opisani problem koštati, tako da smo – u finoj banani.

Ipak, nije sve tako crno. Većina promatrača očekuje da će tech biti jedan od glavnih motora izvlačenja iz krize, što nam otvara dobru priliku. Uz to, tech je bio i dosta otporan na neke posljedice – mi smo digitalizirani bili već otprije, a rad na daljinu domaći nam je teren već desetljećima.

Podijeli:

 

 

Vezane objave