Tema broja je korištenje umjetne inteligencije za borbu protiv covida. Malo prvoloptaški, možete reći, ili nas čak napasti da i mi, poput mainstream medija, nastojimo se prištekati covid-vlaku. Ne gnjavimo previše s pandemijskim temama, nadam se, osim kada se one prožimaju s tehnologijom, a ovaj put to je slučaj. Umjetna inteligencija svakako je jedno od najuzbudljivijih područja današnjice, pa eto neka se okuša u borbi s virusom koji je generirao toliku paniku.

U Mreži konačno imamo nešto što sam kao urednik dugo, dugo čekao – pravu, punokrvnu polemiku, nešto iz vremena Miroslava Krleže, Augusta Šenoe ili ljevičarskog časopisa Praxis!

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Nakon teksta Željka Ivankovića o pametnim ugovorima, objavljenog na webu i u tiskanom izdanju Mreže, razvila se žestoka diskusija. Članovi udruge za blockchain i kriptovalute UBIK, koji su i sami mahom suradnici i autori Mreže, te predavači na našim konferencijama, odgovorili su Ivankoviću.

Željku je to bilo neobično poticajno, pa je složio iznimno razrađen, argumentiran i rječit odgovor – kompletnu polemiku možete čitati u ovom broju. Neki su već komentirali kako su više naučili o blockchainu i pametnim ugovorima iz ovog prepucavanja, nego iz svih tekstova koje su dotad čitali. Napravite si veliki čaj, kavu ili natočite duži viski s ledom (zaista duži) i uživajte….

Imamo još nekoliko materijala za dužu kavu ili viski – analizu trenutačnog stanja 5G svijeta, te odličan tekst Mladena Vihera o SAR radarima na satelitima – “stražarima iz orbite” koji su se iskazali u analitici banijskog potresa, odnosno cijele serije potresa. Vrlo tehnički, vrlo specifičan i vrlo zanimljiv materijal.

Za početak proljeća planiramo restart konferencije 3T – Tourism, Travel and Tech. Točan datum, u ovim kaotičnim vremenima još nije određen, ali pratite novosti na https://3t.bug.hr/

Idemo u hibridnom izdanju, što znači da, ovisno o mjerama, možemo ići s posjetiteljima 50-50 uživo vs online, ili 100% online. Osobno, nakon iskustva prošle godine, mislim da je optimalan omjer 30% uživo, ostali gledatelji online, čak i nevezano za pandemiju. Sve to radili smo, prošle godine tijekom niza evenata skupili smo potrebno iskustvo za kakav god model konfe išao.

Javite se ako ste zainteresirani za predavanje ili sponzorstvo konferencije.

Ova godina bit će urnebes, mislim da će do proljeća interes za nekim oblicima Tourism & Tech related savjeta i sadržaja biti ogroman. Svi koji rade u turizmu ili s turizmom, morat će upregnuti tehnologiju kao način izlaska iz neviđene krize koja je snašla taj sektor….

Podijeli:

 

 

Vezane objave