Glavna tema u broju je NFT – non fungible tokens. Moram priznati da me ta tema oduševljava, fascinira, nasmijava, a i potencijalno zanima u smislu monetizacije. Tema prožima sve razine tehnologije i paratehnoloških fenomena koje pratimo desetljećima u Bugu i Mreži. Digitalna mogućnost kopiranja u korijenu je fenomen, ali onda se netko dosjetio kako i ono što je inherentno “kopirljivo” 1:1 učiniti jedinstvenim. Pa i kako to naplatiti. Naravno, tu su i socijalne implikacije, gdje kolekcionari umjetnosti ili “umjetnosti”, ili jednostavno posebnih artefakata digitalnog doba – žele imati svoj primjerak, i po tome biti jedinstveni.

Apsolutno super zanimljiva stvar, za koju se nadam da neće nestati s radara preko noći, brzinom kojom se i pojavila.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Svim pretplatnicima broj je dostupan ovdje:

https://www.bug.hr/mreza/lipanj-2021/309

…uz omogućeno čitanje na svim uređajima.

Od ostalih tema – imamo cijeli niz toga vezanog za 5G, nešto optimistično, a nešto malo manje. Intervju mjeseca je s Ivanom Marićem, našim zaista starim znancem. Koliko starim? Pa, dok je još trajao rat u Hrvatskoj, pomagao nam je u staroj redakciji Buga instalirati modem kojim je naš Linux server – jedna 486-ica u “bačvastom” kućištu, bila spojena na Carnet. Linux je bio neka rana beta verzija, posve u komandno-linijskom sučelju, a Bugov Linux admin bio je potpisnik ovih redaka. Kako kaže jedna frendica za tako duga poznanstva – znamo se još iz partizana!

SRCE ovih dana obilježava okrugao, pedeseti jubilej, a Ivan je izabran na mjesto ravnatelja, što je dobar povod za intervju.

Drugi intervju je s Markom Porobijom iz odvjetničkog društva Porobija i Špoljarić, u povodu konferencije LegalTech, ali i šire od toga.

Podsjećamo – za kraj svibnja planiramo LegalTech, konferenciju koja spaja pravo i tehnologiju, spoj koji je uzbudljiviji nego što bismo rekli na prvu loptu. Točan datum je 27. svibnja, a web, s linkom na ulaznice, je https://legaltech.bug.hr/. Event će ići streamingom, online. Prednost takvog pristupa je to da se konferencijskim sadržajima može pristupati i nakon što je event završen u fizičkom svijetu.

Na taj smo način održali konferenciju 3T – Tourism, Travel and Tech u ožujku. Turistička sezona se bliži, bit će turbulentno, pa vjerujemo da će mnogi posegnuti za predavanjima s 3T, čak i ako nisu uzeli ulaznicu na vrijeme. Event na sustavu Entrio bit će otvoren, dakle, dostupan do kraja svibnja, uzmite ulaznicu i pogledajte sadržaj identično kao da ste ga gledali uživo: https://www.entrio.hr/event/3t-tourism-travel-tech-2021-8849 ili jednostavno otiđite na Entrio i potražite 3T.

Još jedna BITNA napomena:

Svim dosadašnjim, kao i budućim pretplatnicima novi broj je dostupan na svim platformama u digitalnom obliku. Onima koji su pretplaćeni na tiskano izdanje sve je free, a onima koji žele samo digitalno sada je vrlo pristupačno – 20 kn mjesečno, odnosno 200 godišnje.

https://www.bug.hr/membership/overview

Podijeli:

 

 

Vezane objave