Tema broja su pametna sela, ili pametno selo – u jednini, kao opći pojam. Tema je u trendu na više razina. Pandemijska situacija podučila nas je koliko je bitna samoodrživost, bazične stvari kao proizvodnja hrane, ali i u smislu stanovanja i rada, došlo je do tektonskih promjena. Mnogi se zaklinju da se nikad više neće vratiti u ured, a u SAD-u i zapadnoj Europi događa se masovna selidba iz velegradova u predgrađa, manje gradiće ili sela.

Zvuči logično – ako možeš raditi na daljinu, a većina nas, IT-jevaca, to može stalno ili veći dio vremena, čemu živjeti u milijunskom gradu sa svim pripadnim gužvama, dugačkim putovanjima na posao i s posla, manjkom prostora i ostalim elementima koji utječu na smanjenje kvalitete života? Pandemija je, kao i u nekim drugim segmentima, samo naglasila nešto što je bilo problem već otprije.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Znam nekoliko ljudi koji su se još prije korone odlučili preseliti na selo, najčešće nešto blizu Zagrebu, u prstenu ZG županije. Znam i one koji su uzeli vikendicu na sat vremena vožnje od većeg grada, pa se za vrijeme pandemije praktično preselili u nju. Ima i onih koji su se spontano preselili i bez pandemije. Dakako, ovo nije tema (samo) o takvima, zapravo je ponajmanje tema o takvima, iako i oni lagano ulaze u fokus. Tema se uglavnom bavi onima koji svoja sela nisu ni napuštali, žive na njima odvajkada, i bave se poljoprivrednom proizvodnjom. U svakom slučaju – vrlo aktualna i potrebna tema….

Pred sam kraj godine održani su WinDaysi – dvadeseti, ili kako su to lijepo stilizirali rimskim brojkama – XX. Godina je bila paklena, ali jako je bitno, i bilo je bitno, ne odustati. Održavanje tradicije, očuvanje snage brenda, guranje pod svaku cijenu i prilagodba novim okolnostima – obilježilo je sve projekte u 2020., i tko god je to iznio, svaka mu čast. Iznijeli su i WinDaysi, kao i naše konferencije, i prilagodba hibridnom ili online načinu rada i praćenja bila je super. Kako sam već rekao u povodu našeg Fintecha, na staro se u cijelosti više ne bih ni vraćao. Čak i kad pandemija posve nestane, hibridni element konferencija treba ostati.

U nastavku – uobičajeni mali presjek nekih tema iz novog broja, kroz screenshote PDF pripreme za tisak….

Podijeli:

 

 

Vezane objave