Finska Nokia Oyj sklopila je partnerstvo s kalifornijskom tvrtkom Marvell Technology, izvijestile su tvrtke u srijedu 4. ožujka, s ciljem ubrzanja dosadašnjeg sporog razvoja 5G tehnologije.

Nokia se borila s sporijem od očekivanog razvoja svog ReefShark sustava na čipovima (SoC), koji jedinstvenom čipu omogućuju prijenos cijelog računalnog sustava, omogućujući Nokiji da jeftinije proizvodi opremu.

Nokia i Marvell Technology najavili su da zajedno rade na razvoju 5G multi-RAT (Radio Access Technology) inovacija silicija. Očekuje se da će više generacija prilagođenih čipova i infrastrukturnih procesora dodatno proširiti asortiman Nokia ReefShark skupova čipova dostupnih za 5G opremu.

Dvije tvrtke razvijaju novu generaciju prilagođenih procesorskih sustava na čipu (SoC) i infrastrukturnih procesora koji kombiniraju Nokijinu različitu bežičnu tehnologiju s Marvellovim multi-jezgrenim platformama Arm procesora. Novi setovi čipova dizajnirani su za primjenu u nekoliko građevnih blokova Nokia AirScale platforme za pristup radiju, kao dio Nokijinog 5G ‘Powered by ReefShark’ portfelja. Nokia je rekla kako proizvodi imaju koristi od smanjenja veličine i potrošnje energije, istovremeno pružajući poticaj za kapacitet i ukupne performanse.

ReefShark čipseti se proizvede u pogonima Nokije u gradovima Oulu, Tampere, Espoo te u kalifornijskom gradu Sunnyvale. ReefShark je specifično proizveden za buduće 5G bazne stanice koje će zahvaljujući uštedama energije do 64% biti i značajno manje. Nokia je time uštedila prostor za postavljanje antena koje će trošiti dvije trećine manje energije. Nokia je također omogućila da jednostavnim modulima s novim procesorima može nadograditi postojeće AirScale stanice na 5G standarde čime će oni propuštati 3 puta veću količinu podataka, odnosno 84 Gbps.

Podijeli:

 

Vezane objave