Nokia Oyi uslijed snažne konkurencije na tržištu razmatra mogućnosti od opredjeljenja za strateškog partnera, mogućeg spajanja s drugom tvrtkom na tržištu, objavio je Bloomberg pozivajući se na neimenovane izvore u Nokiji. Za iznalaženje strateškog rješenja za tvrtku angažirana je neimenovana konzultantska tvrtka. Iz Nokie su odbili komentirati moguća buduća strateška savezništva.

Nokijine dionice izgubile su trećinu vrijednosti u zadnjoj godini. Nakon neslužbene objave o traženju strateškog partnera vrijednost dionica narasla je 3 posto.

Jedna od mogućnosti koju bi Nokia također mogla razmotriti je kombiniranje s konkurentom poput Ericsson AB ili partnerstvo u određenim poslovnim područjima. Ipak, takav bi se korak suočio sa značajnim preprekama, uključujući politički pritisak radi očuvanja radnih mjesta kao i antitrustovski nadzor. Iz Ericssona su odbili komentirati moguću suradnju s finskom Nokijom.

Tržišni rivali Nokie su švedski Ericsson i kineski Huawei Tehnologies Co. Prije svega u proizvodima nove komunikacijske tehnologije 5G čija prodaja naglo raste u zadnje vrijeme.

Informacija o traženju strateškog partnera Nokie dolazi u vrijeme kada Sjedinjene Američke Države, kako je potvrdio glavni državni odvjetnik SAD William Barr, aktivno razmatraju moguća ulaganja u Ericsson ili Nokiu kako bi mogli konkurirati Huaweiu na tržištu tehnologije 5G. No, nema službene potvrde kako su te dvije informacije povezane.

Larry Kudlow, najviši ekonomski savjetnik predsjednika Donalda Trumpa, kasnije je rekao da se američka vlada ne bavi kupnjom tvrtki. Od tada je najavio planove Bijele kuće za održavanje konferencije s Huaweijevim rivalima kako bi pokušao ubrzati razvoj konkurentnih konkurentnih proizvoda.

Nokia je ovog mjeseca upozorila da će, osim Kine, njegovo adresabilno tržište ove godine vjerojatno stagnirati u odnosu na 2019. godinu.

Naime, Nokia je 2016. godine preuzela francusku tvrtku Alcatel Lucent te je time zbog manjka investicija usporilo njen razvoj novih proizvoda.

Podijeli:

 

Vezane objave