Zajedno s NASA-om, Intuitive Machines, Lunar Outpost i SpaceX, Nokia planira ove godine lansirati rover i lender kasnije za dvotjednu misiju IM-2. NASA je Nokiji dodijelila ugovor za misiju 2020. godine u sklopu programa svemirske agencije Tipping Point, koji podržava tehnologije razvijene u industriji koje će koristiti budućem istraživanju svemira. Nokia je rekla da će misija IM-2 biti prva mobilna 4G LTE mreža na Mjesecu, s ciljem dokazivanja da se zemaljske mobilne tehnologije mogu koristiti za pružanje povezivosti u budućim lunarnim misijama.

Lunarni lender osigurao je Intuitive Machines, izvor Nokia

LTE je posebno odabran za misiju jer je “LTE/4G dobro uspostavljen u zemaljskim mrežama, pruža izvrsne performanse i ekonomiju razmjera te ispunjava početne zahtjeve misije. Također, LTE/4G ima dobro definiran put do 5G. Nokijina lunarna mreža sastoji se od LTE bazne stanice s integriranim funkcijama Evolved Packet Core (EPC), LTE korisničke opreme, RF antena i softvera za kontrolu rada i održavanja (O&M) visoke pouzdanosti”, naveo je voditelj laboratorija za istraživanje poslovne i industrijske automatizacije u Nokia Bell Labsu Thierry E. Klein.

Klein je objasnio da će LTE bazna stanica imati integrirane EPC mogućnosti i pasivni antenski sustav, te će biti postavljena na lunarni lender tvrtke Intuitive Machines. LTE korisnička oprema, koja uključuje višesmjernu antenu, bit će postavljena na rover.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Rover će stići do Mjeseca preko lendera i bit će autonomno postavljen kada stigne na površinu Mjeseca. Zatim će LTE veza povezati lander i rover kako bi se postigla povezanost na Mjesecu.

LTE mreža će omogućiti dvosmjernu komunikaciju u stvarnom vremenu između rovera i landera. Ciljevi rovera su “prvo testirati komunikaciju na vrlo maloj udaljenosti do nekoliko stotina metara, a drugo testirati komunikaciju većeg dometa s dometom od dva do tri kilometra od lendera.

Lunarni lender i rover koji će biti lansirani kasnije ove godine u sklopu misije IM-2, izvor Nokia

Nokijin rover Lunar Outpost slat će video i telemetriju u stvarnom vremenu u kontrolni centar misije Intuitive Machines. Iskustva iz misije IM-2 koristit će se unutar NASA-inog programa Artemis za razvoj održivih operacija na Mjesecu do 2030. godine i pripremu za misije na Mars.

Podijeli:

 

 

Vezane objave