Njemački list Handjelsblatt objavio je  da savezna tijela u Berlinu razmatraju dvostupanjski postupak osiguranja 5G mreža koji, među ostalim, uključuju i tehničku provjeru dijelova 5G infrastrukture ali i političku procjenu pouzdanosti proizvođača.

To znači da Njemačka neće izrijekom zabraniti kineske proizvođače poput Huaweija ali će im praktično onemogućiti sudjelovanje u dobijanju poslova izgradnje 5G mreža.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Naime, nova generacija telekomunikacijskih mreža regulirati će se u Njemačkoj Zakonom o IT sigurnosti 2.0. Nacrt tog zakona je u usuglašavanju a pred vladu u Berlinu bi trebao doći u studenom ove godine.

Kako neslužbeno doznaje Handjelsblatt dvostupanjska provjera sigurnosti 5G mreža za cilj ima onemogućavanje sabotaža ili bilo kakvih drugih neželjenih posljedica.

Kritične komponente nove 5G infrastrukture trebati će imati suglasnost Saveznog ureda za informacijsku sigurnost (Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik BSI). Istodobno, vlada će tražiti od dobavljača 5G opreme izjavu o povjerenju a vjerodostojnost izjave treba provjeriti obavještajna zajednica uz pomoć podataka ministarstava unutarnjih, vanjskih, gospodarskih i, vjerojatno, ureda kancelarke Angele Merkel. (ulaz u zgradu BSI, Bonn, izvor: Savezni ured za informacijsku sigurnost)

Podijeli:

 

 

Vezane objave