Njemačka vlada priprema plan kako bi potaknula razvoj lokalnih telekomunikacijskih tvrtki, nastojeći se udaljiti od dominantnih dobavljača poput kineskog Huaweija ali i od švedskog Ericssona i finske Nokije, objavio je nacrt tog plana Handelsblatt.

Nacrt su sastavili zajedno njemačka savezna ministarstva unutarnjih poslova, gospodarstva, istraživanja i prometa i on je dio opsežnog njemačkog programa poticanja oporavka od koronavirusa predstavljenog u lipnju 2020. godine.

Peter Altmaier, ministar gospodarstva Njemačke

Dva su ključna dijela njemačkog plana: razvoj suverene europske industrije mikroelektronike te inicijativa Open RAN za koju su već dobili podršku i suradnju najvećih europskih konkurentskih telekoma Deutsche Telekom, Orange iz Francuske, Vodafone iz Velike Britanije i Telefónica iz Španjolske.

Njemački nacrt prijedloga uključuje više od 300 milijuna eura ulaganja u tehnologiju Open RAN, 237 milijuna eura za istraživačko središte 6G i 250 milijuna eura za povećanje potražnje i širenje 5G mreža.

Nacrtom je također predviđeno 550 milijuna eura njemačkih javnih ulaganja u europsko tržište mikroelektronike kroz zajednički projekt, najavljen u utorak 2. veljače ove godine, između vlade u Berlinu, EU-a i najvećih europskih industrijskih tvrtki.

Vlada u Berlinu želi dati prioritet Open RAN tehnologijama kroz svoj plan ulaganja u telekome, koncept koji bi usitnio lanac opskrbe 5G na manje dijelove i slomio tržišnu snagu velikih dobavljača kao što su Huawei, Ericsson i Nokia.

“Njemačka i Europa moraju hitno ojačati svoje kompetencije i razviti industrijske ekosustave za tehnologije Open RAN i 6G, uključujući hardver i softver,” navodi se u nacrtu prijedloga.

Open RAN

Usvajanje Open RAN-a moglo bi značiti udarac za Ericsson i Nokiju, koji su profitirali od odbijanja protiv Huaweija. Ali taj koncept uvelike favoriziraju telekomunikacijski operateri, koji koriste opremu i žale se da se previše oslanjaju na opremu dvaju europskih dobavljača.

Planom se želi olakšati “ulazak Njemačke u tehnologije za rješenja Open RAN”, s namjerom uspostavljanja nove tvrtke na nišnim tržištima poput mrežne integracije i softvera za edge computing.

Te su usluge i proizvodi trenutno dio glavnih ugovora između telekom operatora i glavnih dobavljača kao što su Huawei, Ericsson i Nokia.

Stručnjaci su upozorili da je tehnologija Open RAN još uvijek nezrela i da bi trebale godine da ove nove vrste mreža funkcioniraju kao i konvencionalni 5G sustavi.

No koncept je stekao utjecaj u zemljama, uključujući SAD i Veliku Britaniju te Japan gdje su zakonodavci tražili načine da zamijene Huawei.

U Europskoj uniji Njemačka je do sada najveći zagovornik Open Ran koncepta jer je to jedini način da njem telekomunikacijski div Deutsche Telekom izađe iz ovisnosti o Huaweievoj opremi.

ovisnost tvrtki iz grupacije Deutche Telekom o Huaweiu

U srijedu 3. veljače najveći europski telekomi su objavili pismo o namjeri da usko surađuju na realiziranju standarda Open RAN i na pridobijanju industrijskih tvrtki za taj projekt. Open RAN im ide u korist jer operatori poput Telekoma, Vodafona ili Telefónice moraju kupiti cjelovita paketna rješenja od dobavljača kao što su Ericsson, Nokia ili Huawei .

Elementi nisu zamjenjivi. Ako koristite Huawei baznu stanicu na radijskom jarbolu, u pravilu morate instalirati Huawei antene. Ako se operater želi prebaciti na drugog davatelja usluga, ne može jednostavno instalirati novu antenu, već mora zamijeniti velike dijelove infrastrukture.

To bi se trebalo promijeniti s otvorenim RAN-om. Dobavljači će sada biti prisiljeni učiniti svoje dijelove zamjenjivima. Svi uređaji, kao i softver za njihovo upravljanje trebali bi biti kompatibilni.

Samo za razvoj projekta Open RAN Vlada u Berlinu osigurala je 2 milijarde eura. Federalno ministarstvo istraživanja za projekte dobiva 635 milijuna eura, Ministarstvo prometa 625 milijuna, Ekonomsko odjeljenje 590 milijuna i Ministarstvo unutarnjih poslova 150 milijuna, prema povjerljivom konceptu koji je dostupan Handelsblattu. Konkretno, identificirano je 15 projekata koje bi trebalo financirati.

EU mikroelektronika

Također u utorak, njemačka vlada izjavila je da želi pojačati njemačku i europsku industriju poluvodiča novim EU, njemačkim i privatnim ulaganjima kako bi se potaknule tvrtke za proizvodnju i dizajn mikročipova.

“Želimo da Njemačka i Europa postanu više suverene i neovisne o uvozu kada je riječ o mikroelektronici i komunikacijskim tehnologijama”, rekao je ministar gospodarstva Peter Altmaier u izjavi, najavljujući vladin plan za pokretanje takozvanog važnog projekta od zajedničkog europskog interesa (Important project of common European interest IPCEI), izabrani projekti koji su uspostavljeni kako bi se omogućilo javno financiranje EU-a i države kako bi se pomoglo privatnim tvrtkama u razvoju novih tehnologija poput mikročipova.

Globalnim lancem opskrbe poluvodiča dominiraju američke, tajvanske, kineske i korejske tvrtke. Europa zaostaje u isporuci vrhunskih čipova, iako ima nekolicinu tvrtki koje zagovaraju niše u opskrbnom lancu poput strojeva za ispis čipova i čipova za automobile.

Njemački poziv za pokretanje IPCEI projekta uslijedio je nakon upozorenja njegove automobilske industrije prošlog mjeseca da nedostatak čipova remeti njegovu proizvodnju.

Usto, Europska komisija također radi na strategiji za razvoj europske industrije mikroelektronike. Ona je pokrenula razgovore s vodećim europskim tvrtkama u pokušaju da pokrenu savez europskih tvrtki, instituta i nacionalnih vlada kako bi se osiguralo investiranje u zajedničke projekte već na proljeće ove godine, , uključujući i proizvodni pogon za high-end mikročipove.

Njemačko savezno ministarstvo gospodarstva i energetike (BMWi) planira u sklopu važnih projekata od zajedničkog europskog interesa (IPCEI) promovirati istraživačke i investicijske projekte do njihove prve komercijalne upotrebe s naglaskom na digitalnu suverenost, sigurnost i održivost. Tvrtke mogu prijaviti svoje nacrte projekata do 1. ožujka 2021. godine.

Poluvodiči su strateški elemenat digitalizacije i umrežavanja. Mikroelektronika igra središnju ulogu u mnogim inovacijama od mobitela do automobila. U tom kontekstu, novi je IPCEI promovirati određene projekte u područjima u kojima Europa značajno ovisi o neeuropskim tvrtkama. To se odnosi na razvoj, dizajn i proizvodnju odgovarajućeg hardvera ali i softverskih komponenata. Inicijativa je već definirana kroz EU institucije u prosincu 2020. godine kada je ukupno 19 država članica EU potpisalo zajedničku deklaraciju o stvaranju europske inicijative u području mikroprocesora i poluvodičkih tehnologija tijekom njemačkog predsjedanja Vijećem Europe.  (foto pixebay, wikimedia)

Podijeli:

 

Vezane objave