Njemačka će omogućiti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreže, objavio je njemački poslovni dnevnik Handelsblatt nakon što je dobio uvid u nacrt zakona koji će vlada Angele Merkel predati Bundestagu ovoga mjeseca. Prema tom nacrtu Njemačka planira stroge kontrole Huawieve opreme. Nacrt Drugog zakona o povećanju sigurnosti sustava informacijske tehnologije, nazvan IT-Sic 2.0, predviđa da proizvođači opreme kao što je Huawei moraju izdati jamstvo u kojem osiguravaju da njihova tehnologija ne ostavlja nikakva tzv. stražnja vrata za cyber napadače.

IT-Sic 2.0 ima 92 ​​stranice. Posebna pažnja posvećena je korištenju tehnologije kineske tvrtke Huawei u njemačkim 5G mrežama. Određene formulacije pokazuju da su Federalni ured vanjskih poslova, Savezna obavještajna služba i sigurnosni stručnjaci iz Ministarstva unutarnjih poslova prevladali na odlučujućim pozicijama.

IT-Sic 2.0 rezultat je dužih pregovora zainteresiranih strana u Njemačkoj vezano za sigurnost 5G mreža. Pregovori su trajali uz snažne pritiske administracije Donalda Trumpa za isključivanjem kineskih dobavljača iz izgradnje mreža nove generacije.

Ekonomska važnost IT-Sic 2.0 je očita jer je Huawei inače glavni dobavljač  opreme za tri mrežna operatora u Njemačkoj Deutsche Telekom, Vodafone i Telefónica.

Mrežni operateri u Njemačkoj već su dijelom izgradili svoje 5G mreže s Huaweijem. U većini slučajeva proširili su svoje postojeće 4G mreže za 5G. Čak i s 4G, udio Huaweijevih komponenata u bežičnim mrežama vrlo je visok: oko 65 posto u Telekomu, 55 posto u Vodafoneu i 50 posto u Telefónici.

Slične stavove poput Njemačke imaju Japan i Južna Koreja koje su u listopadu odlučile da neće iskučiti Huawei iz izgradnje 5G mreža. Za razliku od SAD, Velika Britanija, Indija i Tajvan te još neke zemlje odlučili su onemogućiti Huaweiu sudjelovanje u izgradnji 5G mreža.

Podijeli:

 

Vezane objave