Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je BMW, Daimler i VW da podijele svoje podatake s drugim pružateljima usluga prijevoza a s ciljem razvoja novih proizvoda kao što su inteligentne usluge navigacije ili umrežene ponude mobilnosti. Do sada su podatke preko njemačke Akademije za tehnološke znanosti (Deutsche Akademie der Technikwissenschaften berät Politik und Gesellschaft) Acatech razmjenjivali samo Deutche Bahn AG i Njemačka služba za vremensku prognozu (Deutsche Wetterdienst). Projektu bi se trebali pridružiti proizvođači vozila i njihovi dobavljači, lokalne projevozničke tvrtke, Lufthansa, Flixbus, pružatelj usluge prijevoza Moia…

Kako najavljuje Handelsblatt, Merkel će na Mobility Days 17. studenoga predstaviti plan prema kojemu Acatech treba osnovati tvrtku za razvoj novih proizvoda u prijevozu na osnovu podataka. Savezna će vlada u Berlinu za tu tvrtku osigurati 18 milijuna eura. Tvrtka će dizajnirati podatkovnu infrastrukturu prema pravilima Međunarodnog udruženja prostora podataka (International Data Spaces Associations IDSA). Izgradnju sustava podataka za automobilsku i prijevozničku industriju naporaviti će institut Fraunhofer, koji razvija podatkovna rješenja za industriju 4.0 za  IDSA.

Do sada u svijetu nije razvijen nijedna takva baza podataka pa njemačka kancelarka nastoji ubrzati rad na projektu kako bi EU stekla komparativnu prednost u tom području.

Karl-Heinz Streibich, voditelj projekta baze podataka automobilske i prijevozničke industrije i predsjednik Acatecha

Prvi pilot projekt u okviru baze podataka za automobilsku i prijevozničku industriju trebao bi započeti u proljeće 2021. godine. Prema planu Angele Mekel, baza podataka bi trebala biti operativna u listopadu iduće godine, a planirano je da bude predstavljena na najvećem Svjetskom kongresu za inteligentne transportne sustave (ITS World Congress) u Hamburgu. Voditelj projekta bit će predsjednik Acatecha Karl-Heinz Streibich.

Projekt se inače uklapa u digitalnu strategiju Europske komisije o suverenitetu europskih industrijskih podataka jedinstvenog digitalnog tržišta (Digital Single Market DSM) kojega je dio u europski plan izgradnje cloud infrastrukture kroz projekt Gaia-X.

 

Podijeli:

 

Vezane objave