Kako kreirati napredne mrežne platforme koje osiguravaju uspješnu digitalnu transformaciju kompanija, jedna je od aktualnih ICT tema, a uz koju se sve češće spominje koncept napredne programabilne mrežne arhitekture ili DNA koncept.

Digitalizacija kompanija nezamisliva je bez brze, sigurne i pouzdane mrežne infrastrukture koja omogućuje brzu prilagodbu novim poslovnim aplikacijama. Među aktualnim izazovima spominju se i upravljanje te kontrola mrežnog prometa, (ne)otvorenost platformi, sigurnosni i regulatorni zahtjevi, kao i izazovi skaliranja.

No, pojava SDN-a (Software Defined Neworking) omogućila je primjenu i upravljanje mrežnim funkcijama uz pomoć zasebne softverske komponente koja je neovisna o specifičnostima hardvera, a koja je pojednostavila i ubrzala mnoge procese. Iz tog razloga, očekuje se da će tržište softverski definiranih mreža ili SDN-a snažno rasti u nadolazećem razdoblju. Stoga ne začuđuje podatak kako bi SDN tržište trebalo premašiti vrijednost od 88 milijardi dolara do 2024. godine, prema recentnom Global Market Insights izvještaju.

DNA koncept

Cisco, svjetski proizvođač mrežne opreme i rješenja, prepoznao je SDN trend i osmislio DNA (Digital Network Architecture) koncept ili koncept napredne digitalne mrežne arhitekture, koji nudi brojne prednosti i koji kreira razliku u kvaliteti korisničkog iskustva. DNA ima široku primjenu u digitalizaciji kompanija kroz nekoliko smjerova – inteligentno profiliranje uređaja u pristupnoj mreži i njihovo upravljanje, zatim inteligentno usmjeravanje prometa kroz više poslužitelja i podršku za direktan internet pristup kod hibridnih Cloud okruženja, kao i naprednu analitiku mrežnog prometa u svrhu brzog i učinkovitog otklanjanje smetnji u mreži.

Networking rješenja neizostavna su ICT tema zbog čega je IT kompanija Combis nedavno pokrenula web portal networking.combis.hr namijenjen upravo mrežama nove generacije. Također, kreiranje naprednih mrežnih platformi tema je i nadolazećeg Combis Technology Daya, poludnevnog događanja koje Combis organizira u suradnji s tvrtkom Cisco. Uz to, na ovogodišnjem, šestom izdanju spomenutog događanja, među temama će se naći i Big Data, virtualizacija, ali i druge tehnologije koje doprinose digitalizaciji poslovanja unutar tvrtki.

I ove godine poseban fokus je stavljen na poboljšanje poslovne učinkovitosti i poslovnu primjenu tehnoloških rješenja pa će mnoga rješenja biti predstavljena na primjerima iz prakse, najavljuju organizatori.

Combis Technology Day održat će se 27. veljače, a prijave traju do 22. veljače. Broj mjesta je ograničen, a više informacija možete saznati na službenim stranicama događanja.

Podijeli:

Vezane objave