Prošla 2022. godina bila je možda i najteža godina za dobavljače pametnih telefona u cijelom svijetu. Nakon 2020. i 2021. godine koje su obilježili nagli rast potražnje ali i manjak ponude, prošla godina je uslijed rastućih makroekonomskih i geopolitičkih pritisaka bila sušta suprotnost. Dogodio se drastičan pad potražnje za elektroničkim uređajima pa tako i pametnim telefonima. Globalno tržište pametnih telefona u 2022. godini ukupno je palo za 12%, u srednjoj i istočnoj Europi (Central and East Europe, CEE) pad je bio 18%. No, ako se izuzmu Rusiju, Ukrajinu i Bjelorusiju, gdje je na tržište značajno utjecala vojna agresija Rusije na Ukrajinu i sankcije Zapada prema Rusiji i Bjelorusiji, ostali dio CEE je imao sasvim drugačija tržišna kretanja. Tako su isporuke pametnih telefona u CEE (isključujući Rusiju, Ukrajinu i Bjelorusiju) porasle za 11% u 2022. godini, a tržišta poput Češke, neke od baltičkih i balkanskih zemalja posebno su doživjela veliki rast, navodi Canalys. Rast je ostvaren unatoč dvoznamenkastoj inflaciji u većini zemalja CEE i unatoč  teškom makroekonomskom okruženju, čak što više regija je ostvarila rekordne rezultate.

Praznina iza Huaweija

Kao uzrok netipičnog trenda na tržištu pametnih telefona u 2022. godini u Canalysu uzrok nalaze u također netipično lošim tržišnim rezultatima regije u 2020. i 2021. godini. Na loše rezultate tih godina, prema Canalysu, najviše je utjecao izostanak ponude Huaweija zbog njegovih problema sa sankcijama SAD. Naime, u 2019. godini Huawei je imao skoro25% tržišnog udjela u srednjoj i istočnoj Europi (bez Rusije, Ukrajine i Bjelorusije). Američke sankcije koje su onemogućile njegovo poslovanje sa pametnim telefonima u cijelom svijetu uzrokovale su značajan pad u regiji i ostavile veliki nedostatak uređaja na tržištu. Zbog manjka zaliha, drugi dobavljači su se borili da preuzmu Huaweijev tržišni udio. Često su najveći dobavljači davali prednost većim tržištima u nastajanju gdje imaju jaku konkurenciju i velike dugoročne ambicije, umjesto mnogih malih zemalja u srednjoj i istočnoj Europi gdje su bili sigurniji u svoju sposobnost ponovnog preuzimanja udjela nakon poboljšanja ponude. Nestašice nisu spriječile dobavljače kao što su Xiaomi i Motorola da značajno rastu 2020. i 2021. godine, samo ni blizu dovoljno da popune prazninu koju je ostavio Huawei.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Nedovoljno opskrbljeno tržište odgodilo je mnoge kupnje do 2022. godine, a potražnja za pametnim telefonima od tada je velika. Kako se ponuda posebno pristupačnih uređaja oporavila, sve je više ljudi moglo osvježiti svoje uređaje. Osim toga, tehnološki sektor je općenito zabilježio pozitivan razvoj u regiji u 2022. godini, što je također pridonijelo rastu isporuka hardvera. To je unatoč visokoj inflaciji i deprecijaciji valute koje su značajno pogodile mnoge zemlje.

Dobitnici Samsung i Apple

I etablirani dobavljači, koji su bili ograničeni nedostatkom ponude 2020. i 2021., i relativno novi sudionici imali su velike ambicije rasta u CEE tijekom prošle godine. Samsung je bio najveći dobitnik u smislu rasta tržišnog udjela, vođen snažnom podrškom kanala koji je uvjeren u Samsungovu sposobnost prodaje. Za Samsung i Apple, neke jedinice koje su prvobitno bile namijenjene Rusiji dodijeljene su srednjoj i istočnoj Europi i ubačene u kanal korištenjem snažnih poticaja. Osim toga, nekoliko novijih dobavljača ušlo je na tržište s ambicijama da se etabliraju u regiji, uključujući Infinix, Honor, vivo i realme.

Nakon dobre 2022. godine očekuje se svojevrsna korekcija tržišta ove godine, sve lošije makroekonomsko okruženje učiniti će kupnju u američkim dolarima skupljom ako lokalne valute dodatno oslabe. Potrošnja i investicije u tehnološkom sektoru u zemljama srednje i istočne Europe već su pokazale znakove usporavanja, a za očekivati je i ​​da će se uskoro smanjiti i isporuke pametnih telefona.

Podijeli:

 

 

Vezane objave