Tomislav Ramljak, Martina Rizman Matić, Boris Radanović

U novoopremljenim prostorijama Centra za nestalu i zlostavljanu djecu u ulici Andrije Hebranga 18, predstavljene su aktivnosti koje se provode u sklopu projekta sufinanciranog od strane Europske unije, Safer Internet Center Croatia: Making Internet a good and safe place. Dio projekta su i radionice za osnovnoškolce te osobe treće životne dobi, a čija realizacija kreće u prosincu.

Zagrebački Centar za sigurniji Internet, koji je otvoren u sklopu projekta kojeg koordinira Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, mjesto je na kojem će se tijekom prosinca održati niz besplatnih radionica. Tijekom predstojećih zimskih praznika, održat će se besplatne dvodnevne edukacije za osnovnoškolce kroz koje će se djeca upoznati s odgovornim i sigurnim korištenjem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Snapchata i mobilnih aplikacija. Značajan naglasak bit će na temi sigurnosti i zaštiti djece na internetu.

Za učenike prvih i drugih razreda osnovnih škola od 4. prosinca u centru će se održavati i radionice XBOX Kinect matematike koje vodi profesor Hano Uzeirbegović, koji već izvodi nastavu pomoću naočala za virtualnu stvarnost. Radionice će se odvijati svaki drugi ponedjeljak od 17:30 do 19:30 sati.

Program edukativnih radionica digitalne pismenosti za osobe treće životne dobi koje će provoditi i Vipnetovi zaposlenici volonteri te stručnjaci Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, počinje 4. prosinca i to svakog drugog ponedjeljka od 15:30 do 17:30 sati. Polaznici će se upoznati s korištenjem elektroničke pošte, kako prepoznati neželjenu poštu (spam), kako baratati osnovnim alatima u Microsoft Office programskom paketu, kako koristiti Skype, kao i s nizom drugih korisnih vještina za lakšu upotrebu računala.

Komentirajući aktivnosti koje će se provesti unutar europskog projekta, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak je rekao: „Želja nam je bila, u suradnji s Vipnetom kao partnerom, unaprijediti rad Centra za sigurniji Internet čija je glavna zadaća informirati djecu, roditelje i širu zajednicu o boljem i sigurnijem načinu korištenja interneta te opasnostima kojima su korisnici izloženi na internetu. Vjerujemo da edukacija predstavlja najbolju prevenciju, a u ostvarenju našeg cilja nam u velikoj mjeri pomaže angažman Vipnetovih zaposlenika. Vipnetova donacija potrebnog namještaja i 10 tablet računala koja su potrebna za rad Centra omogućit će nam da naša vrata otvorimo svim građanima Grada Zagreba koji žele poboljšati svoju digitalnu pismenost i informirati se o sigurnosti na internetu.“

Aplikacija netHELP nudi mogućnost anonimne prijave nasilja na internetu i razgovor ili chat sa stručnjacima u realnom vremenu

Na konferenciji je predstavljena i aplikacija netHELP za Android, koja sadrži informacije o nasilju na internetu za djecu i roditelje, edukativne materijale o sigurnijoj uporabi interneta, zaštiti osobnih podataka, zaštiti od različitih štetnih sadržaja i opasnosti na internetu. NetHELP omogućava anonimnu telefonsku prijavu nasilnog ponašanja na 0800 606 606, besplatan i anoniman broj za savjetovanje i pomoć pri nasilju na internetu. Korisnicima je omogućeno i da u vremenu od 8 do 20 sati razgovaraju ili chataju sa stručnjacima Centra za nestalu i zlostavljanu djecu i da prijave nasilje ili ilegalan sadržaj na internetu. Kao partner u projektu, Vipnet je aplikaciju predinstalirao na pet modela mobilnih uređaja koji se nalaze u Vip prepaid ponudi. Aplikacija omogućuje registraciju roditelja i djece kao posebnih kategorija korisnika, nudi ključne savjete i odgovore na najčešće postavljana pitanja, pružajući korisnicima potrebnu podršku u bilo kojem trenutku.

Prilikom prezentiranja netHELP aplikacije, direktorica Korporativnih komunikacija Vipneta Martina Rizman Matić je rekla: „Kao kompaniji koja je posebno osviještena o pravima djece i potrebi zaštite sigurnosti djece na internetu, zadovoljstvo nam je što smo kroz partnerstvo s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu u ovom projektu, kojeg je prepoznala i Europska unija, imali priliku razviti i korisnicima približiti aplikaciju koja doprinosi sigurnosti djece na internetu. Svi se moramo truditi kako bismo najmlađe upoznali s realnošću digitalnog svijeta koji se odražava na sve aspekte suvremenog života. Kroz ovu suradnju želimo Centar za sigurniji Internet pretvoriti u središnje mjesto za sva pitanja o sigurnosti djece na internetu i za usvajanje novih znanja iz digitalnog svijeta. U tome će nesumnjivo pomoći i Vipnetovci koji će u Centru kao volonteri voditi dio edukacija i radionica.“

Kampanja o nasilju na internetu otkrila je da helpline najčešće zovu majke tinejdžera

Kroz kampanju #recinama 0800 606 606 Zaustavimo nasilje zajedno!, koju od rujna ove godine Centar provodi u 5 hrvatskih gradova, zabilježeno je da helpline najčešće zovu majke djece tinejdžerskog uzrasta čija djeca doživljavaju neku vrstu nasilja na internetu putem društvenih mreža i aplikacija. Najčešće razlozi pozivanja besplatnog telefona su cyberbullying, online društvena izolacija, kontrola privatnosti, dijeljenje nepoćudnog sadržaja i sextortion.

Podijeli:

 

Vezane objave