Premda su čipovi platnih kartica obično na mnogo starijim procesnim tehnologijama od čipova za mobilne telefone, prijenosnike i automobilsku industriju njihov je nedostatak na tržištu izražen do mjere da su iz Udruženja pametnih plaćanja (The Smart Payment Association SPA), sa sjedištem u Münchenu, upozorili kako financijska industrija neće moći zadovoljiti potrebe korisnika. Prema podacima SPA godišnje potrebe financijske industrije su preko 3 milijarde čipova za platne kartice, a oporavak tržišta ne očekuje se ni u drugoj polovici ove godine te je poprilično pesimistična prognoza i za 2022. godinu.

“Opće prijavljena uska grla u opskrbi čipovima postala su toliko kritična da se proizvođači platnih kartica suočavaju sa sve većim poteškoćama u dobivanju čipova potrebnih za proizvodnju kartica”, upozorio je predsjednik SPA Jacques Doucerain. SPA je na problem upozorila središnje nacionalne banke i vlade kako bi od tvornica poluvodiča dobio veći prioritet za proizvodnju čipova potrebnih za platne kartice i osiguralo njihovu odgovarajuću opskrbu.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

SPA uključuje neke od najvećih svjetskih dobavljača platnih kartica, poput Thales Digital Identity and Security, koji uključuje Gemalto, kao i Giesecke + Devrient i Idemia, te Safran Identity & Sigurnost (Morpho).

„Osiguranje neprekinutog lanca opskrbe platnim karticama neophodno je za svakodnevni život i trgovinu. Kako se platne kartice izdaju nakon otvaranja bankovnog računa, redovito se obnavljaju nakon isteka roka ili se hitno zamjenjuju kada se kartica izgubi ili ugrozi njena sigurnost.

Savez pouzdane povezanosti (The Trusted Connectivity Alliance TCA) također ukazuje na potencijalne probleme s isporukom SIM kartica.

Podijeli:

 

 

Vezane objave