Pohranjivanje digitalnih podataka koji se nikada ne koriste također troši nevjerojatno veliku količinu energije te, posljedično, nepotrebno stvara višak CO2.

Veritas Technologies procjenjuje kako se godišnje u atmosferu ispusti oko 6,4 milijuna tona CO2 zbog napajanja sustava koji čuvaju te nepotrebne podatke. Kako bismo zaštitili planet od viška CO2 i nepotrebne potrošnje resursa, tvrtke trebaju implementirati ispravne i dobre strategije za upravljanje podacima, moraju koristiti prave alate za ovu namjenu i moraju očistiti svoje podatkovne centre od podataka koji se ne koriste.

U prosjeku, čak se 52 posto podataka koje pohranjuju organizacije širom svijeta smatra nepotrebnim, što znači da oni koji njima upravljaju i koji su za njih odgovorni nemaju pojma koji je sadržaj tih podataka ili kakva je njihova vrijednost.

Mnogo se dosad pričalo o tome koliki je financijski trošak tamnih podataka, ali se o ekološkom aspektu i utjecaju na okoliš nije govorilo. Analitičari predviđaju kako će količina podataka koju pohranjujemo, na svjetskoj razini, porasti s 33 ZB (zetabajta) u 2018. na 175 ZB do 2025. godine. Ne promijene li ljudi svoje navike, to znači da će za samo pet godina u svijetu biti pohranjeno oko 91 ZB nepotrebnih podataka.

Podijeli:

 

Vezane objave