Novo istraživanje LinkedInova ekonomskog grafikona (LinkedIn’s Economic Graph) pruža uvid u razvoj talenata umjetne inteligencije (artificial intelligence AI) na tržištu rada Europske unije (EU) i ukazuje na nove trendove. U istraživanju navodi se da unatoč tome što Europska komisija ima jasne ambicije i ciljeve za razvoj AI Europa zaostaje za Sjevernom Amerikom i istočnom Azijom. Naime, SAD zapošljava dvostruko više zaposlenika s kvalificiranim vještinama za AI nego EU, unatoč tome što je ukupna radna snaga SAD u tom području upola manja. U istraživanju se navodi i da Europa može brzo nadoknaditi taj zaostatak.

razvijenost projekata tehnologije AI po zemljama EU

Industrijski prvaci u Europi, poput automobilske proizvodnje u Njemačkoj, financija u Velikoj Britaniji, zdravstva u Belgiji i telekomunikacija u Finskoj izrazito su privlačni za talente u području AI. Za očekivati je, navodi se u izvješću, kako će te tvrtke najvjerojatnije biti predvodnice u primjeni tehnologija AI u EU. U  Sjedinjenim Državama talente u AI najviše zapošljavaju startupi i nove digitalne tvrtke. Kako se očekuje da velike europske tvrtke usvajaju tehnologije AI predvidljiv smjer bi bio da se onda te tehnologije lakše i brže primjenjuju na srednja i manja poduzeća.

Problem je što su AI vještine u Europi koncentrirane su u malom broju zemalja i industrija, te što u tom području dominiraju muškarci, naime, samo 16 posto zaposlenih s vještinama u tehnologiji AI su žene.

zastupljenost stručnjaka za tehnologije AI po zemljama EU

U samo tri europske zemlje polovica je svih stručnjaka za AI. Najveći udio (24 posto) ih je u Velikoj Britaniji, a slijede Njemačka (14 posto) i Francuska (12 posto). Usto, sada u EU dvije trećine osoba kvalificiranih za tehnologije AI rade u tehnološkim tvrtkama (ICT) ili na sveučilištima.

Francuska i Njemačka su napredne jer imaju snažne istraživačke centre za AI (npr. Inria u Francuskoj koja ima jednu od najboljih baza podataka za AI Scikit-Learn) te snažne privatne tvrtke s razvijenim tehnologijama za AI (npr. Thalesom, Amadeusom, Orangeom, Airbusom) u svojim ključnim industrijama.

Od novih tvrtki najsnažniju stručnu ekipu za AI tehnologije u EU imaju Zalando (Njemačka) i Spotify (Švedska).

Prisutnost stručnjaka za tehnologije AI znatno se razlikuje u državama članicama EU. Većina stručnjaka za AI koncentrirana je u zapadnoj Europi dok su u zemaajma srednje i istočne Europe takvi stručnjaci rijetkost. Iza Velike Britanije, Njemačke i Irske ističe se i Irska koja svoj omjer stručnjaka za AI može zahvaliti činjenici da su mnoge vodeće multinacionalne tehnološke kompanije osnovale svoje europsko sjedište u toj zemlji. To je doprinijelo razvoju tržišta stručnjaka za uspostavljanja analitike podataka, strojnog učenja i podatkovnih centara, od kojih su neki u Irsku došli iz zemalja srednje i istočne Europe. U Irskoj je to rezultiralo i boljom suradnjom između sveučilišta i industrije u osposobljavanju novih stručnjaka.

Uz Irsku još pet EU zemalja predvode u EU u privlačenju ili razvoju stručnjaka za AI (Finska, Cipar, Luksemburg, Švedska i Nizozemska). Iznenađujuća je otkriće Slovenija koja je jedina država istočne i srednje Europe koja ne spada u najlošiju kategoriju EU zemalja po stručnjacima za AI. Uz Sloveniju još samo Grčka, Malta i Cipar od mediteranskih zemalja nisu u toj skupini u kojoj su Italija, Portugal i Španjolska).

Usklađivanjem kurikuluma obrazovnih institucija i osposobljavanja s industrijskim standardima osiguralo bi vrlo brzo udvostručenje stručnjaka za AI u Europi, navodi LinkedIn’s Economic Graph te dodaje kako EU treba značajno povećati ulaganja u razvoj tehnologija AI kako bi ostvarila soj potencijal i postala globalni lider na tom području.

postotak stranih studenata koji se educiraju u AI po zemljama

Podijeli:

 

Vezane objave