Sektor mobilnih aplikacija namjenjenih zdravstvu (mHealth) Nema sumnje da mHealth aplikacije mogu unaprijediti zdravlje pojedinaca, sniziti troškove zdravstvenih usluga, ubrzati i unaprijediti liječničku kontrolu pacijenata, unaprijediti zdravstvenu preventivnu kontrolu, olakšati pristup medicinskim uslugama…

U isto vrijeme protok podataka kroz takve aplikacije može smanjiti kontrolu osobnih podataka korisnika jer  je moguć i nepovoljan utjecaj na  interese korisnika i njihovih temeljnih prava. Sustav mobilnih aplikacija u zdravstvu nema razvijenu učinkovitu zaštitu niti ima osiguranu privatnost podataka.

Nositelji zdravstvene zaštite stoga moraju odgovoriti na izazov privatnosti osobnih podataka u okviru Opće uredbe o zaštiti podataka (General Data Protection Regulation GDPR).

Europsko nadzorno tijelo zaštite podataka (European Data Protection Supervisor EDPS), u partnerstvu s nadležnim tijelima za zaštitu podataka Austrije, Irske i regije Schleswig-Holsteina, a uz podršku podržava Internet Privacy Engineering Network (IPEN) objavio je natječaj EDPS-IPEN Privacy by Design za razvoj mHelth aplikacija koje osiguravaju privatnost podataka u samom svom dizajnu a kako bi se stvorila referentna razina za daljnji razvoj mobilnih aplikacija u zdravstvu.

Pravo sudjelovanja na natječaju imaju sve fizičke i pravne osobe iz EU a pobjednicima će biti dodjeljenje nagrade s novčanim iznosima od 20.000 o 10.000 eura. Rok za podnošenje prijava je 3. kolovoza. Proglašenje dobitnika nagrade će biti krajem rujna ili sredinom listopada. Nagrade će biti dodjeljene na posebnoj svečanosti za vrijeme Međunarodne konferencije o privatnosti i zaštiti podataka 2018., koja se održava u zadnjem tjednu listopada u Bruxellesu.

Podijeli: