22% poduzeća u EU-u 2020. godine imalo je prodaju putem e-trgovine, a 19% ih je izvijestilo da im je internetska prodaja dosegla najmanje 1% njihovog ukupnog prometa, što je porast od 1 posto u usporedbi s 2019. godinom i 6% u odnosu na 2010. godinu kada je iznosila 13%, navodi Eurostat. Stalni rast upotrebe e-trgovine u mnogim zemljama pojačan je pandemijom korona virusa i ograničenjima kretanja, što je dovelo i do povećanog interesa kupaca i tvrtki za online prodaju.

hrvatska poduzeća su šesta po korištenju online prodaje u EU

Danska je zabilježila najveći udio poduzeća koja prodaju online (e-prodaja od najmanje 1% njihovog ukupnog prometa) među državama članicama EU s 38%, što je isti udio kao i prethodne godine. Irska i Švedska su na drugom mjestu sa po 34%, ostvarivši povećanje od 1 i 3% u odnosu na 2019. godinu.

Belgija i Finska zabilježile su najveći porast poduzeća koja prodaju online (e-prodaja od najmanje 1% ukupnog prometa) u 2020. godini, obje su porasle za 5% na 31% odnosno 24%. Nasuprot tome, Rumunjska je zabilježila najveći pad među državama članicama, pad za 6% na 12%, a slijede Češka (-5% do 25%) i Portugal (-4% na 16%).

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Slično kao i prijašnjih godina, najčešća je prodaja bila klijentima u svojoj zemlji (22% poduzeća), prodajom klijentima u drugim zemljama EU (9%) i rjeđe klijentima u ostatku svijetu (5%).
2020. godine 19% poduzeća u EU-u obavljalo je online prodaju putem web-mjesta ili aplikacija (web-prodaja), bilo privatnim potrošačima (B2C) (15%) ili poslovnim i državnim tvrtkama (B2BG) (12%), a 6% uglavnom svojim poslovnim kupcima. Poduzeća su svoju web prodaju obavljala putem vlastite web stranice ili aplikacije poduzeća (17% poduzeća) ili putem tržišta e-trgovine (8%).

Podijeli:

 

 

Vezane objave