U planiranju mjesečeve baze (lunar Gateway), kao međustanice za istraživanje Marsa koja bi se trebala izgraditi do 2028. godine za ljudsku posadu, 370 milijuna američkih dolara namijenjeno je samo za tehnološka rješenja koja će raditi desetak izabranih tvrtki. Tehnološka rješenja koja bi trebala biti u mjesečevoj bazi su, među ostalim, daljinska proizvodnja električne energije, kriogeno zamrzavanje, prilagođena robotika, sustav sigurnijeg slijetanje ali i 4G telekomunikacijska mreža. Naime astronauti koji budu boravili u mjesečevoj bazi imati će internetsku vezu kako u samoj bazi tako i u mjesečevom roveru koji budu koristili.

Nokija je izabrana za izgradnju telekomunikacijske mreže za mjesečevu bazu za što je NASA namijenila 14,1 milijun dolara. Komunikacija će biti znatno naprednija od do sada korištene radio komunikacije u misijama na Zemljinu satelitu.

Kao i na Zemlji, 4G mreža buduće baze na Mjescu će se na nadograditi na 5G mrežu. Nokija će se u izgradnji 4G LTE mreže na Mjesecu udružiti s tvrtkom Intuitive Machines.

Telekomunikacijska mreža na Mjesecu neće imati ometanja kao što ih ima na Zemlji od različitih objekata i drugih radio signala poput TV signala. Odašiljači na Mjesecu morati će se prilagoditi uvjetima ekstremnih temperatura, zračenja, vakuuma… Trebala bi funkcionirati i mogućnost navigacije aplikacijom Google Maps for the Moon. Umjesto odašiljača većeg dometa za 4G mrežu kakvi postoje na Zemlji i koji troše značajne količine enregije na Mjesecu bi trebali biti postavljeni manji odašiljači ograničenijeg dometa a time i mnogo manje zahtjevne za energiju.

Podijeli:

 

Vezane objave