Timovi iz OŠ Josipovac, Robotičkog kluba Osijek, OŠ Stenjevec i OŠ Josipa Antuna Ćolnića su pobjednici naprednog robotičkog natjecanja MakeX 2018, održanog u subotu 10. studenoga u OŠ Jure Kaštelana u Zagrebu. Pobjednicima su uručene pozivnice za svjetsko MakeX natjecanje koje će se održati u prosincu u Shenzenu, u Kini.

Tema natjecanja je bila Plavi planet. Timovi su imali zadatak smanjiti zagađenost planete i održati je čistom rješavajući zadatke poput sortiranja smeća, čišćenja zagađenja u vodama, rastavljanja starih termalnih energetskih stanica i monitoriranja kvalitete zraka koristeći mBot robote na kojima se temelji Croatian Makers liga.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) po prvi puta u Hrvatskoj organizira takvo natjecanje na kojem su sudjelovali najbolji učenici iz Croatian Makers lige. U Ligi ove školske godine sudjeluje više od 550 škola, knjižnica, udruga i drugih ustanova te više od 11.000 djece. IRIM je za ovo natjecanje, kao i u svojim drugim projektima, svim sudionicima donirao opremu za sudjelovanje, čime je svima osigurao jednake prilike i mogućnost za rad.

Na natjecanju su svaku školu i ustanovu predstavljala dva natjecatelja u timu. Oni su zajednički, s još jednim nasumično dodijeljenim timom, trebali programirati robote da uspješno izvrše što više kompleksnih zadataka za što dobivaju bodove (roboti samostalno trebaju pratiti stazu, izbjegavati i micati prepreke, prepoznavati boje, davati zvučne signale, itd.). Timovi su se natjecali u jednoj od dvije dobne skupine: mlađoj (za dob natjecatelja od 1. do 5. razreda OŠ) i starijoj (dob natjecatelja od 6. do 8. razreda OŠ).

„MakeX je napredno robotičko natjecanje za najbolje sudionike velike Croatian Makers robotičke lige, najvećeg natjecanja te vrste u EU, koja okuplja sada već skoro 600 ustanova, 12.000 djece sa skoro 3.000 doniranih robota i besplatnom edukacijom i sadržajem za učitelje“, rekao je  predsjednik IRIM-a Nenad Bakić

Podijeli:

 

 

Vezane objave