U 2022. godini zabilježen je pad prihoda na darknetu u odnosu na prethodnu godinu. Ukupni prihod u prošloj je godini iznosio 1,5 milijardi američkih dolara, što je značajan pad u odnosu na 3,1 milijardu dolara 2021. godine. Četiri od pet najvećih prihoda na darknetu u 2022. godini bila su konvencionalni načini zarade od droge, dok je samo jedna darknet trgovina Brian Dumps bila usmjerena na prevare, navodi Chainalysis u svojoj analizi.

Trgovina Hydra ostalo je i prošle godine s najvećim prihodom na darknetu, iako je sankcionirano od strane OFAC-a i zatvoreno u zajedničkoj američko-njemačkoj operaciji u travnju, nijedna druga darknet trgodvna nije nadmašila njene prihode ostvareno u prva četiri mjeseca prošle godine. Tri sljedeće darknet trgovine s najvećom zaradom u prošloj godini (Mega Darknet Market, Blacksprut Market i OMG!OMG!) su u stvari profitirala nakon Hydrinog zatvaranja, analiza je pokazala kako su surađivala u preuzimanju bivših Hydrinih korisnika i prodavače. Sve su djelovale iz Rusije.

darknet tržište od 2020 do 2022. godine

Zatvaranje Hydre prouzročilo je pad prihoda cijelog tržišta darkneta. Darknet tržište lijekova nakon zatvaranje Hydre nije se  u potpunosti oporavilo, postupno je raslo prema prethodnim razinama u drugoj polovici 2022. godini. Darknet tržište prevara nije se oporavilo cijele prošle godine nakon zatvaranja Hydre.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Darknet tržište za prijevare jedinstveni su segment na kojem se prodaju ukradeni podatci kao što su kompromitirane informacije o kreditnim karticama i drugi oblici osobnih podataka (PII) koji se mogu koristiti za lažne aktivnosti. Taj je pad djelomično izazvan zatvaranjem istaknutih trgovina za prijevare poput Bypass Shopa, koji je zatvoren u ožujku prošle godine. Čini se da je Brian Dumps, najveća trgovina za prijevare u prošloj godini, također pretrpjela poremećaj jer su joj prihodi pali gotovo na nulu u listopadu 2022. godine, iako se ne zna razlog.

Darknet trgovine pojedinačnih dobavljača samostalne su trgovine koje su otvorili pojedinačni prodavači droga koji su obično prikupili veliku bazu kupaca na većem, tradicionalnom darknet tržištu. Postavljanje trgovine s jednim dobavljačem omogućuje tim dobavljačima uštedu na naknadama koje bi obično išle administratorima tradicionalnog darknet tržišta.

udjeli trgovina na darknet tržištu

Primjetan je rast prihoda trgovine darknet trgovina jednog dobavljača od ožujka prošle godine, otprilike u isto vrijeme kada su prihodi tradicionalnog darknet tržišta počeli padati. Slično tome, prihod od trgovine jednog dobavljača pao je istodobno s oporavkom tradicionalnih darknet tržišta od otprilike lipnja do kraja 2022. godine.

Prije nego što su agencije za provođenje zakona zatvorile Hydru ona je bila daleko najveća darknet trgovina na svijetu, držala je 93,3% sve ekonomske vrijednosti darkneta. Rusko tržište darkneta omogućilo je prodaju droge i internetskim kriminalcima nudilo usluge pranja novca. Nakon Hydrinog zatvaranja, nekoliko je tržišta ostvarilo prihod, a tri su posebno dominirala: Blacksprut, OMG!OMG! Market i Mega Darknet Market. Zanimljivo je da je svaki od njih tri imalo najveće tržišne udjele u različito vrijeme. OMG!OMG! Market  je dominirao neposredno nakon kolapsa Hydre.

prihodi na darknet trgovini OMG!OMG!Market

Tijekom većeg dijela travnja i svibnja, OMG!OMG! Market je zauzeo više od 50% ukupnog tržišnog udjela darkneta, dosegnuvši vrhunac od 65,2% 23. travnja, te je poslovao praktički bez izazova konkurencije, što ukazuje na njegov potencijal kao nasljednika Hydre. U lipnju je OMG!OMG! Market pretrpio napad distribuiranog uskraćivanja usluge (DDoS) , što je vjerojatno uzrokovalo migraciju dobavljača i kupaca na Mega Darknet Market i Blacksprut Market otprilike u to vrijeme. Slično tome, Blacksprut je bio hakiran krajem studenog , što se poklapa s njegovim padom od najvećeg udjela prihoda od 68,5% nekoliko tjedana prije. S obzirom na nezakonitu prirodu darknet tržišta, nije iznenađujuće da bi dobavljači i korisnici nastojali napustiti tržište koje je pretrpjelo povredu podataka.

Sva tri Hydrina nasljednika pokrenula usluge pranja kripto novca slične onima koje nudila Hydra, što objašnjava zašto je veći broj Hydrinih kriminalnih korisnika migriralo na ta tržišta. Prema sličnosti aktivnosti vjeruje se kako su neki administratori Hydre nakon njenog zatvaranja prešli raditi na OMG!OMG! Market.

Podijeli:

 

 

Vezane objave