Tehnološki divovi poput  Facebook Inc i Alphabet Inc morat će u Kanadi plaćati digitalni porez u Kanadi početkom 2022. godine, objavio je Reuters.

Naime, porez na digitalne usluge u Kanadi ostat će se plaćati prema nacionalnom zakonu ​​sve dok se u okviru Svjetske trgovinske organizacije ne usuglase oko jedinstvenog pristupa oporezivanju tehnoloških giganata, ustvrdili su iz kanadskog Ministarstva financija.

Porez će se naplaćivati ​​početkom 1. siječnja 2022. godinee, a očekuje se da će kanadska federalna vlada povećati prihode u iznosu od 2,6 milijardi američkih dolara tijekom 5 godina.

“Kanada će djelovati jednostrano, ako je potrebno, primjenjivati ​​porez na velike multinacionalne digitalne korporacije, tako da plaćaju svoj pošteni udio baš kao i bilo koja druga tvrtka koja posluje u Kanadi”, rekla je državna ministrica financija Chrystia Freeland.

Uz taj digitalni porez, dobavljači sa sjedištem izvan Kanade morat će porez porez na promet proizvoda poput mobilnih aplikacija, video igara i streaminga koji prodaju u Kanadi. Očekuje se da će se od toga naplatiti 924,75 milijuna američkih dolata tijekom pet godina.

Kanadska vlada za sada ne planira uvoditi porez platformama za kratkoročni najam smještaja.

Podijeli:

 

Vezane objave