Rusija je uspješno testirala potpunu kontrolu nacionalnih internetskih čvorišta sa ostatkom svijeta, objavila je vlada u Moskvi, a prenosi BBC. Tehničke pojedinosti testiranja izdvajanja ruskog Interneta od globalne mreže nisu poznati. Prema tvrdnjama ruskog Ministarstva komunikacija obični korisnici nisu primijetili razliku te će rezultati testiranja biti predstavljeni ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Ruski koncept Interneta postaje sve više nalik na kineski i iranski tako da stručnjaci upozoravaju na podjelu svjetske mreže. Naime, takav koncept omogućuje autoritarnim vladama da stanovnike zemlje drže dalje od mogućnosti da vide bilo kakve kritike iz svijeta o stanju u njihovoj državi.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Stručnjaci smatraju kako su ruski informatičari pod državnom kontrolom i vodstvom napredovali u tehnološkim rješenjima odvajanja svojeg Interneta koji nazivaju Runet, a u prosvjedima koji su se događali u Moskvi zbog takve politike ironično je nazvan Putinet. Provladini mediji u Rusiji tvrde kako je testiranje bilo u planiranim okvirima i bez poteškoća a opravdanje je bilo kako se time štite od rizika, odnosno od vanjskih negativnih utjecaja.

Vlade za odvajanje nacionalnog Interneta trebaju učinkovite kontrole ili nadzor prometa koji se odvija s drugim zemljama podmorskim kabelima ili zemaljskim čvorištima ali je potreban i alternativni sustav usluga kako bi Internet mogao zadovoljavajuće funkcionirati u nacionalnim granicama.

U Iranu, na primjer, gdje nema domaćih usluga, državni telekom kontrolira i cenzurira sav neželjeni sadržaj, a za svaki pokušaj spajanja na Internet putem VPN-a Teheran ima drastične kazne. Kineski tzv. vatrozid blokira pristup stranim internetskim uslugama već niz godina a to je omogućilo razvoj niza aplikacija na domaćem tržištu koje ustvari zamjenjuju globalne usluge. Rusija se počela pripremati za odvajanje svojeg Interneta i prije uspostave tehničkih uvjeta za to tako što je stvorila svoje alternative usluge poput Yandexa i Mail.Ru. Putin je najavio i stvaranje pandana Wikipediji u Rusiji. Naravno u takvim okolnostima ruski internet može razviti i druge usluge. Tržišnu potporu odvajanju Interneta u Rusiji daje i niz drugih nacionalnih zakona među kojima je i prodaja elektroničkih uređaja (smartphonea, računala, nosivih uređaja…) bez predinstaliranih ruskih aplikacija na ćirilici.

Podijeli:

 

 

Vezane objave