Nakon što je pandemija covid-19 pogodila ukupno gospodarstvo u ožujku prošle godine u nevolji su se našle uglavnom i tehnološke tvrtke, no, za razliku od velike većine drugog gospodarstva, vrlo brzo su počeli osjećati prednosti koje im donosi to što je većina ljudi bila prisiljena boraviti doma, učiti od doma…

U takvim okolnostima velike tehnološke tvrtke iskoristile su priliku za rast svog poslovanja velikim spajanjem i preuzimanjima.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Nakon mirnije 2019. godine u kojoj je zabilježen pad tehnoloških investicijskih aktivnosti, preuzimanja su u pandemijskoj godini vraćena u ranije okvire.

Do kraja veljače već se dogodilo šest od 19 najvećih tehnoloških spajanja i akvizicija u 2020. godini – a samo u mjesecu veljači dogovorena su najvažnija preuzimanja u prva četiri mjeseca te godine.

Prva preuzimanja u godini bili su i neki od najvećih. Kupnja internetskog posredovanja ETrade od Morgan Stanleya za 13 milijardi američkih dolara i preuzimanje softverske tvrtke Infor od Koch Industries za 11 milijardi dolara bile su četvrta i peta najveća tehnološka akvizicija 2020. godine.

Ostala velika preuzimanja uključivali su akvizicije koje su napravili Salesforce, Visa i Intuit, te Insight Partners.

Nvidijina kupnja Mellanox Technologies za 6,9 milijardi dolara u svibnju bila je u pripremi više od godinu dana, a Uberova kupnja za 2,65 milijardi dolara konkurentskog Postmatesa u srpnju učila ga je praktično monopolistom na  američkom tržištu dostave hrane.

Najveća preuzimanja dogodila su se od rujna do prosinca prošle godine.

Od 19 preuzimanja preko milijardu dolara, Salesforce i Nvidia bile su jedine tvrtke koje su ostvarile višestruke velike akvizicije. Inače je značajan dio preuzimanja prošle godine bio usmjeren na proizvođače poluvodiča.

Podijeli:

 

 

Vezane objave