Unatoč ubrzanom rastu značaja ICT industrije u hrvatskom gospodarstvu koji izražen i stalnim rastom udjela u BDP-u, ICT industrija i dalje hvata korak s konkurencijom u EU, a po pitanju stanja digitaliziranosti i dalje imamo zaostajanje jednog velikog dijela gospodarstva, malih i srednjih poduzeća, upozoreno je u srijedu 15. studenoga na briefingu HUP-ICT udruge. To je prijetnja konkurentnosti gospodarstva koju ne bi smjeli dozvoliti, posebno jer u Hrvatskoj imamo dovoljno znanja i uspješnih primjera digitalizacije u čitavom nizu sektora i tvrtki različitih veličina, koji bi mogli potaknuti i inspirirati ostale poduzetnike na ubrzanje usvajanja digitalnih tehnologija, naveli su iz Udruge. U HUP-ICT-u su naglasili da upravo s tim ciljem organiziraju poslovnu konferenciju Digitalna (R)evolucija koja će se održati 28. studenog u Zagrebu, a koja će pokazati konkretne primjere digitalizacije u domaćim tvrtkama, educirati i pokrenuti razmjenu znanja i iskustva o digitalizaciji među poduzetnicima.

Iz HUP-ICT-a pokazali su da je u segmentu malog I srednjeg poduzetništva i na globalnoj razini izazov potaknuti poduzetnike na korištenje tehnologija za inoviranje i za stvaranje novih poslovnih modela, s obzirom da većina poduzetnika ulaže u tehnologije kako bi povećali internu produktivnost (njih 56 posto) i produktivnost zaposlenika (njih 32 posto).

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Ivan Maglić, član Izvršnog odbora HUP-ICT udruge i programski direktor Digitalne (R)evolucije: Pravi potencijal primjene digitalnih tehnologija u poslovanju je otvaranje novih poslovnih prilika putem inoviranja u smislu novih ili poboljšanih proizvoda, otkrivanja novih tržišnih niša i stvaranja novih poslovnih modela

Na zaostajanje u digitalizaciji, posebno u segmentu malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj upozorila je i Europska komisija u izvješću Digitalno desetljeće Europe: Digitalni ciljevi do 2030. godine.  Europska komisija je među preporukama istaknula da bi Hrvatska trebala ubrzati i procese digitalizacije poslovanja i poduzeća uz javne potpore radionicama i treninzima, povećanje sudjelovanja u postojećim programima (financiranja), posebno među malim i srednjim poduzećima. Također, iz EK nas potiču na povećanje broja ICT stručnjaka, i to na način povećanja kapaciteta obrazovnog sustava, ali i konkretnih mjera zadržavanja tih stručnjaka u zemlji, pa onda i privlačenja više ICT studenata i stručnjaka u Hrvatsku.

Iz HUP-ICT su pokazali i konkretne primjere za digitalizaciju poslovanja u različitim industrijama, a koje pokazuju kako se prilično jednostavno i konkretno mogu u svakodnevnom poslovanju primijeniti kompleksne tehnologije, poput umjetne inteligencije (AI), proširene stvarnosti (AR) i robotizacije

Iz HUP-ICT-a su najavili da će na konferenciji Digitalna (R)evolucija 28. studenoga u Mozaik centru pokazati primjere uspješne digitalizacije domaćih tvrtki raznih veličina i sektora te su pozvali sve poduzetnike da im se pridruže te da preuzmu besplatne ulaznice na linku.

 

 

Vezane objave