Gotovo 1100 sudionika okupilo se u Dubrovniku na 19. po redu korisničkoj konferenciji CUC 2017 u organizaciji Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet, koja se ove godine održava pod nazivom Povezani znanjem (… 25 godina).

Bogat program, koji između ostalog uključuje 23 stručna rada, 84 radionice, 31 ogledni sat i 87 interaktivnih izlaganja kao i prezentacije partnera iz pratećih industrija, sastavni su dijelovi najvažnije i najveće obrazovne konferencije u Hrvatskoj. Na konferenciji se, uz domaće nastavnike, obrazovne stručnjake i IKT profesionalce, okupljaju i sudionici i predavači iz regije.

Mijenja li tehnologija naš život, način na koji učimo, radimo i promatramo svijet oko sebe? Koliko je internet, čiji 25. rođendan Hrvatska slavi ove godine, promijenio naš život? Kako sve to utječe na školstvo, učenike i nastavnike? Je li poduzetništvo u obrazovanju važno te kako poticati i razvijati poduzetnički duh? samo su neka od pitanja na koja će se pokušati odgovoriti tijekom ovogodišnje CARNetove konferencije, primjerice kroz plenarno predavanje na temu Transformacija učitelja Predraga Palea s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te kroz okrugli stol na temu (Prvih) 25 godina interneta u RH.

Predstavljeni noviteti u sklopu pilot projekta e-Škole

Prvi dan konferencije obilježila je i prezentacija aktivnosti pilot projekta e-Škole, najvećeg projekta u području obrazovanja u državi, vrijednog 307 milijuna kuna i sufinanciranog EU sredstvima. Prezentaciju je održala zamjenica ravnatelja CARNeta i voditeljica projekta, Andrijana Prskalo Maček koja je predstavila najnovije e-Usluge i alate za poučavanje koji su razvijeni u sklopu ovog projekta koji uključuje 151 ravnatelja i više od 7.000 nastavnika te kroz nastavu obuhvaća više od 23.000 učenika.

Digitalni obrazovni sadržaji (DOS-ovi) za STEM predmete namijenjeni učenicima 7. i 8. razreda osnovnih te 1. i 2. razreda srednjih škola omogućit će učenicima dodatnu motivaciju i aktivno učenje. DOS-ovi ujedno promiču suvremene nastavne metode i postupke, kao što su rješavanje problema, istraživačka i projektna nastava, suradničko učenje te razvoj kritičkog mišljenja. Pored navedenog, DOS-ovi sadrže i brojne inkluzivne elemente kako za darovite učenike, tako i za učenike s teškoćama, a posebno se pazilo na uvažavanje pitanja pristupačnosti korištenjem asistivnih tehnologija.

Svi digitalni obrazovni sadržaji pohranjeni su u Edutoriju, svojevrsnoj digitalnoj knjižnici. Edutorij se također razvija u sklopu pilot projekta e-Škole te omogućuje nastavnicima, učenicima i školama centralizirano pretraživanje i pristup obrazovnim materijalima.

Andrijana Prskalo Maček, zamjenica ravnatelja CARNeta i voditeljica projekta e-Škole

Nastavnicima će posebno koristiti 240 Scenarija poučavanja koji nude niz inovativnih ideja za provedbu specifičnih nastavnih tema, predlažući učiteljima neku od suvremenih pedagoških metoda te prikladnu tehnologiju, digitalni nastavni materijali ili alat za provedbu nastavne aktivnosti. Odgovarajuće alate nastavnici mogu pronaći u e-Laboratoriju, portalu na kojem korisnici mogu saznati sve informacije o digitalnim alatima, sustavima i aplikacijama za uporabu na području e-Učenja.

Voditeljica projekta predstavila je i aktivnosti koje škole koje sudjeluju u pilot projektu očekuju do kraja ove školske godine. Uz daljnje opremanje škola te otvaranje regionalnih obrazovnih centara (ROC-ovi), treba izdvojiti i daljnju edukaciju korisnika u školama o tome kako što učinkovitije koristiti projektnu opremu i e-Usluge te rad na razvoju novih e-Usluga i sustava kao što su: Sustav za upravljanje učionicom, Sustav informatizacije poslovanja ustanova te Sustav za analitike učenja i organizacije.

Prskalo Maček ponovila je kako se CARNet, zahvaljujući pozitivnim rezultatima dosadašnje provedbe pilot projekta e-Škole, ozbiljno priprema i za drugu fazu, tzv. veliki projekt, koji bi od 2019. do 2022. godine trebao uključivati minimalno 60% svih osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj.

Podijeli:

Vezane objave