9. ožujka završen je razvoj superračunala Fugaku i započela je zajednička uporaba stroja. Superračunalo, rangirano kao najsnažnije na svijetu, razvili su zajednički Riken i Fujitsu počevši od 2014. godine, s misijom da postane jezgra japanske računalne infrastrukture visokih performansi, a na inicijativa japanskog Ministarstva obrazovanja, kulture, sporta, znanosti i tehnologija (MEXT).

Fugaku se može pohvaliti do 100 puta većim performansama od K računala, omogućavajući simulacije “velike razlučivosti”, “dugotrajnosti”, “velikih razmjera” i “višestrukih kućišta”. Očekuje se da će imati različite učinke, od rješavanja poznatih društvenih problema do poboljšanja razumijevanja temeljne znanosti.

Otvorenost za cijeli svijet

Probna uporaba sustava započela je još u travnju 2020. godine, uglavnom na projektima s ciljem ubrzanja rezultata istraživanja suzbijanja pandemije covid-19.

Japanska Istraživačka organizacija za informacijsku znanost i tehnologiju (RIST) zadužena je za odabir projekata za Fugaku na temelju aplikacija za promicanje široke upotrebe sustava. Nedavno je odabrao 74 projekta koji će se provesti u FY2021, koji započinje u travnju 2021. godine. Uz to, RIST poziva na podnošenje prijedloga u nekoliko kategorija, a istraživači koji su zainteresirani pozvani su da se prijave na https://www.hpci-office.jp/pages/e_fugaku_trial.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Predsjednik Rikena Hiroshi Matsumoto naglasio je na svečanosti obilježavanja upotrebe Fugakua kako je to superračunalo ključna japanska nacionalna tehnologija te da je njegov cilj postizanja rezultata istraživanja koji će pomoći u izgradnji dugovječnog i zdravog društva, ublažavanju katastrofa i boljoj potrošnji energije, s krajnjim ciljem uspostavljanja vladina vizija ultra pametnog društva 5.0. Naglasio je i kako je superračunalo otvoreno istraživačima širom svijeta.

Inače, Fugaku je već pokazao iznimne performanse u područjima, uključujući analizu velikih podataka i umjetnu inteligenciju, kao i simulacije, koje su tradicionalna sposobnost superračunala.

U borbi protiv covida-19

Fugaku je superračunalo koje je razvijeno kao temeljni sustav za inovativnu računalnu infrastrukturu visokih performansi (HPCI). 2014. godine RIKEN i Fujitsu započeli su zajednički razvoj Fugakua i dovršili isporuku svih nosača u svibnju 2020. godine. Od tada su razvili i optimizirali korisničko okruženje kao pripremu za početak zajedničke upotrebe.

U međuvremenu je Fugaku dva puta zaredom zauzeo prvo mjesto na svijetu u lipnju i studenom 2020. godine u četiri kategorije na glavnim rang listama visokih performansi: TOP500, HPCG, HPL-AI, kao i Grafikon 500, i korišteni su pokusno u okviru Programa za promicanje istraživanja superračunala Fugaku, Istraživački projekti usmjereni na borbu protiv covid-19 itd. od travnja 2020. godine. U tim pokusima dva su projekta Studija o velikim numeričkim Simulacija fluida i Najveći ikad meteorološki proračun već odabrani kao finalisti ACM-ove nagrade Gordon Bell.

Uz to, istraživanje o Predviđanju i protumjerama za zarazu kapljicama kontaminiranim virusima u zatvorenom okolišu dovelo je do promjena u načinu borbe protiv virusa SARS-CoV-2.

RIST kao registrirana institucija za promociju korištenja Fugakua odabrala je 74 projekta za javnu upotrebu i industrijsku uporabu u FG 2021. te poziva na podnošenje prijedloga projekata u nekoliko kategorija, a istraživači koji su zainteresirani pozvani su da se prijave.

(naslovna fotografija: Ceremonija presijecanja vrpce. S lijeva: predsjednik konzorcija računalne infrastrukture visokih performansi Taisuke Boku, predsjednik Rikena Hiroshi Matsumoto, predsjednik RIST-a Yasuhide Tajima i direktor centra R-CCS Satoshi Matsuoka, fotografija Riken)

Podijeli:

 

 

Vezane objave