Onemogućavanje Interneta u nestabilnoj muslimanskoj regiji Kašmiru u planinskom području na granici s Pakistanom po trajanju je najduži prekid Interneta na koji se odlučila neka vlada u svijetu, traje duže od dosadašnjih rekordnih prekida u Myanmaru i Kini. Internet u toj regiji koja želi odcjepljenje od Indije i pripajanje Pakistanu onemogućen je od kraja srpnja 2019. godine.

Indija je inače iza Kine drugo najveće svjetsko Internet tržište s više od 650 milijuna korisnika. U 2019. godini imala je najveći broj prekida pristupa internetu u svijetu, odnosno 70 posto zabilježenih prekida u cijelom svijetu.

Takvo ponašanje vlade Indije nanijelo je štetu ne samo ugledu zemlje u svijetu nego i značajno nanijelo štetu njenoj ekonomiji. Prema studiji Indijskog vijeća za istraživanje međunarodnih ekonomskih odnosa, indijska je ekonomija pretrpjela gubitak od 3 milijarde dolara zbog zastoja na Internetu u zemlji u razdoblju od 2012. do 17. godine.

Indijska vlada ograničava pristup Internetu od 2010. godine, ali učestalost, geografska distribucija i trajanje tih obustava dramatično su porasli u posljednjih nekoliko godina.

Otkad je na vlast došla aktualna vlada, obustave su se gotovo udvostručile. Ujedinjeni narodi su u prošlosti osudili ovaj čin nazivajući ga kršenjem ljudskih prava. Kao razlog zadnjeg onemogućavanja Interneta na području gdje živi 32 milijuna ljudi indijska vlada navodi opasnost od terorizma.

Podijeli:

 

Vezane objave