Novo superračunalo MareNostrum 5 vrijedno 151 milijun eura, prema ugovoru o nabavi koji su potpisali EuroHPC i Bull SAS, jedinica Atosa. MareNostrum 5 sufinancira s ukupnim proračunom od 151,41 milijuna eura EuroHPC JU, konzorcij koji čine tri zemlje sudionice EuroHPC: Španjolska – uz sudjelovanje španjolskog Ministarstva znanosti i inovacija, Vlade Katalonije i Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Portugal i Turska.

Budući da polovica ukupne investicije dolazi iz EuroHPC JU-a, polovica računalnih resursa MareNostrum 5 bit će dodijeljena korisnicima EuroHPC JU-a, nakon otvorenih periodičnih i recenziranih poziva u kojima mogu sudjelovati svi europski korisnici koji ispunjavaju uvjete.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Sustav će biti smješten u novom i inovativnom objektu centra za  superračunalo u Barceloni – Centro Nacional de Supercomputación  (BSC-CNS), dizajniranom posebno da zadovolji potrebe tog superračunala. Stroj će biti energetski učinkovit, u potpunosti pokretan zelenom energijom i koristit će tehnologiju ponovne uporabe topline. MareNostrum 5 svrstati će se među najbolja svjetska superračunala i utrt će put prema exascale sposobnostima: sljedećoj granici superračunala.

MareNostrum 5 će će imati snagu od 314 petaflopsa, što je jednako 314 milijuna milijardi izračuna svake sekunde. Također će imati 200 petabajta pohrane i 400 petabajta aktivne arhive.

Novo superračunalo omogućiti će bolja europska medicinska istraživanje kroz istraživanje lijekova, razvoj cjepiva, simulacije širenja cjepiva te aplikaciju umjetne inteligencije (artificial intelligence AI) i velikih podataka (big data) za istraživanje klime, znanost o materijalima i znanosti o Zemlji, navodi EuroHPC. MareNostrum 5 će to biti najbrže AI superračunalo u EU.

“ MareNostruma 5 omogućit će stvaranje digitalnih blizanaca koji će pomoći u rješavanju globalnih izazova poput klimatskih promjena i napretka precizne medicine. Osim toga, BSC-CNS je predan razvoju europskog hardvera koji će se koristiti u budućim generacijama superračunala i pomoći u postizanju tehnološke suverenosti za zemlje članice EU”, rekao je izvršni direktor Zajedničkog poduzeća EuroHPC Anders Dam Jensen.

EuroHPC JU je nabavio sedam superračunala od kojih je pet potpuno operativnih, smješteni su u Finskoj (LUMI), Sloveniji (Vega), Luksemburgu (MeluXina), Bugarskoj (Discoverer) i Češkoj (Karolina), dva su još u izradi u Italiji (LEONARDO) i Portugalu (Deucalion).

Podijeli:

 

 

Vezane objave