Nvidia je objavila da će se njezina ubrzana računalna platforma koristiti za izgradnju, kako tvrdi, najbržeg AI superračunala na svijetu. Novi superkompjuter nazvan Leonardo gradi francuska IT tvrtka Atos za talijanski međusveučilišni konzorcij Cineca. Očekuje se da će isporučiti 10 egzaflopsa performansi FP16 AI. Koristi će se u okviru Cinece za simuliranje planetarnih sila iza klimatskih promjena i molekularnih kretanja unutar molekule korona virusa.01:42

Nvidia je navela da će nova računalna platforma ubrzati radna opterećenja visokih performansi, kombinirajući izuzetno veliku propusnost i malu potrošnju energije.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

“Surađujemo s Cineacom i Atosom na ubrzavanju znanstvenih otkrića u širokom spektru domena aplikacija, pružajući platformu za uvod u eru egzakalnog računanja”, rekao je potpredsjednik za arhitekturu i inženjerstvo rješenja Nvidije Marc Hamilton, Nvidijin.

Leonardo će biti središnje mjesto kvarteta novih računala visokih performansi iza kojih stoji EuroHPC, javno-privatno partnerstvo stvoreno za razvoj superračunalnog ekosustava svjetske klase u Europi.

Preostala tri sustava planirana su za Češku, Luksemburg i Sloveniju. Sva četiri računala koristit će Nvidijine grafičke procesore zasnovane na Ampere arhitekturi i Nvidijin Mellanox HDR InfiniBand za malu latenciju, veliku propusnost i računalo u mreži. Atos će izgraditi dva sustava, dok će Hewlett Packard Enterprise izgraditi četvrti.

Izbor od osam mjesta za Superračunalo centara diljem EU  je objavljen u lipnju 2019., od strane  Europske High Performance Computing zajedničkom trgovačkom društvu. Ta nova superračunala bit će dostupna europskim istraživačima, industriji i tvrtkama kako bi razvili nove primjene u područjima poput umjetne inteligencije i personalizirane medicine, dizajna lijekova i materijala, bioinženjeringa, prognoziranja vremena i borbe protiv klimatskih promjena.

Novo superračunalo imat će vrhunske performanse od 200+ PFlop / s, 3+ PB RAM-a, 150 PB I / O, 150PB prostora za pohranu. Cijena njegovo izgradnje bit će 240 milijuna eura.

Podijeli:

 

 

Vezane objave