Završio je treći po redu Hack IT Dayz Hrvatskoga Telekoma koji se 24. i 25. studenoga održao u prostoru Algebra Laba, a poznati su i pobjednici ovogodišnjega izazova. Glavnu nagradu odnio je tim Emoji čiji su članovi inovativnim pristupom došli do rješenja kako video komunikacijom olakšati život osobama oštećenoga sluha.  Tim je osmislio poseban program koji prevodi znakovni jezik u glasove koji su gluhima vidljivi u tekstualnom obliku te na taj način omogućava nesmetanu komunikaciju između osoba oštećenoga sluha i njihovih sugovornika. „Komunikacija mora biti dostupna svima kao temeljno pravo, a naše rješenje koristi prednosti tehnologije čija je najveća svrha upravo olakšati ljudima život“, istaknula je Monika Tenšić koja je zajedno s Kristijanom Gašljevićem, Ivanom Solićem i Igorom Rinkovcem osmislila i razvila tu ideju.

Na ovogodišnjem se hackathonu tražilo rješenje za budućnost video komunikacije, a suci su upravo Emojijev projekt prepoznali kao rješenje koje je najbolje zadovoljilo propisane kriterije.

Cjelodnevni hackathon donio je niz inovativnih rješenja za budućnost video komunikacije. Hakeri su naporno radili cijeli dan i noć te uz malu pomoć i smjernice mentora iz Hrvatskog Telekoma, Algebre, Zagrebačke banke i drugih razvili svoje ideje do rješenja te ih uspješno prezentirali sucima i publici.  Prvonagrađeni tim Emoji nagrađen je s 30.000 kn te će u hub:raumu DT-a na dvodnevnoj radionici u Poljskoj, uz vrhunske stručnjake, imati mogućnost dodatno razraditi svoju pobjedničku ideju. Nakon radionice, uslijedit će i financijska potpora hub:rauma za konačnu pretvorbu prvotne ideje u finalan proizvod.

Tim MIOC kući se zaputio s drugom nagradom, dok su treće mjesto i nagradu podijelili timovi Gopnik i IVS.

„U Hrvatskom Telekomu smatramo kako je progresivni tehnološki event poput ovog idealan, prije svega zato jer imamo tehnološki kapacitet ovo rješenje pretvoriti u stvarnost“, istaknula je Nataša Rapaić, članica Uprave za privatne korisnike Hrvatskog Telekoma koja, uz ostale organizatore i partnere, ne krije zadovoljstvo uspjehom ovogodišnjeg hackathona i prigodne konferencije.

Hack IT Dayz je izrastao u dvodnevno događanje kojem se, uz već tradicionalno 24-satno hakiranje, pridružio i prigodan konferencijski dio gdje je prisustvovalo više od 200 sudionika. Brojni stručnjaci ondje su govorili o primjeni i budućnosti tehnologije u svojim područjima djelovanja. Konferenciju je otvorio  CEO kompanije Five Luka Abrus,, uslijedili su Erik Meijer iz DT-a,Vedran Blagus iz South Central Ventures fonda te prof. Ninoslav Mimica iz Psihijatrijske bolnice Vrapče koji je na svom predavanju oduševio nizom načina kako tehnologija može i mora podići kvalitetu ljudskih života.

Konferenciju je zaključio interesantan panel o budućnosti koju donosi 5G mreža te su Nataša Malić iz HT-a, Boris Jukić iz Ericssona Nikole Tesle i Leo Mršić iz Algebre, svatko iz svog kuta stručnosti, publici prezentirali svoje vizije o ovoj novoj tehnološkoj inovaciji čiji je cilj unaprijediti već sad širok spektar korištenja mobilne mreže.

Podijeli:

Vezane objave