Europska komisija je trima projektima dodijelila nagradu Novi zamah jednakosti. Na ovogodišnjem natječaju za europske društvene inovacije za 2017. kandidati su morali predstaviti projekte o digitalnim inovacijama koji su usmjereni na rješavanje problema nejednakosti u Europi.

Pobjednicima će se dodijeliti tri novčane nagrade vrijedne 50.000 eura jer su uspješno i dojmljivo dokazali da se digitalnim tehnologijama može poboljšati kvaliteta života.

Među nagrađenim su inovacijama suradnička platforma za izgradnju održivijih domova i četvrti (Buildx iz Velike Britanije), multimedijski alat za slijepe i slabovidne osobe (Feelif iz Slovenije) i partnerska mreža za učenje (Saga iz Nizozemske).

Slovenski startup Feelif

Digitalna uključenost okosnica je strategije jedinstvenog digitalnog tržišta kojom Europska komisija podržava pristupačna informacijska i komunikacijska rješenja, pomoćne tehnologije, razvoj digitalnih vještina te jačanje sudjelovanja osoba u nepovoljnijem položaju u digitalnom društvu.

To je dio šireg cilja Europske komisije za jačanje društvene uključenosti osoba s invaliditetom, koja se provodi putem inicijativa kao što je naš prijedlog o boljoj pristupačnosti proizvoda i usluga osobama s invaliditetom.

Natječaj za europske društvene inovacije organizira se od 2012. godine u sjećanje na portugalskog političara i društvenog inovatora Dioga Vasconcelosa s ciljem pretvaranja najinovativnijih ideja u održive projekte kojima se uvode promjene u svijet koji nas okružuje.

Otprilike 80 milijuna osoba u EU pogođene su određenom stopom invaliditeta. Očekuje se da će se do 2020. zbog starenja stanovništva taj broj povećati na 120 milijuna. Pristupačnost je preduvjet za njihovo ravnopravno sudjelovanje i aktivnu ulogu u društvu. Tako se može pridonijeti i osiguravanju pametnog, održivog i uključivog rasta.

Europski akt o pristupačnosti kojim će se utvrditi zajednički zahtjevi na razini EU-a za određene ključne proizvode i usluge kako bi se pomoglo osobama s invaliditetom da se potpuno uključe u društvo.

Cilj je poboljšati funkcioniranje unutarnjeg tržišta EU kako bi se poduzećima olakšalo prekograničnu prodaju pristupačnih proizvoda i usluga. Zajednički zahtjevi za pristupačnost primjenjivat će se i u okviru pravila EU-a za javnu nabavu i upotrebu fondova EU-a. Tom će se inicijativom poticati inovacije te će se povećati ponuda takvih proizvoda i usluga.

Podijeli: