Očekuje se da će tržište malih satelita do 2028. dosegnuti 11.778,83 milijuna američkih dolara; procjenjuje se da će prosječni godišnji rasti (CAGR) od 2022. do 2028. godine biti 24,7%, navodi se u izvješću analitičke tvrtke ResearchAndMarkets. Pristup internetu, komunikacija stroj-stroj (machine to machine, M2M) i Internet stvari (Internet of Things, IoT) među najvažnijim su primjenama malih satelita. Svemir postaje sve pogodnije rješenje za poboljšanje učinkovitosti zemaljskih komunikacijskih mreža. Prema procjeni Alen Spacea, do 2025. godine u svijetu će postojati više od 25,2 milijarde IoT veza, a IoT tržište će dosegnuti 950 milijardi eura. No, veliki je potencijal primjene malih satelita i u svemirskim misijama kao i u testiranju novih tehnologija.

očekivanja su kako će se u slijedećih šest godina tržište malih satelita skoro učetverostručiti, ključna primjena bit će u podršci telekomunikacijskim sustavima na Zemlji

Nekomunikativna područja

Replika modela ESA-inog minijaturiziranog udaljenog geofizičkog promatrača asteroida M-Argo

Pri tome, male satelitske konstelacije mogu imati važnu ulogu u različitim uvjetima telekomunikacijske primjene na Zemlji, posebno na udaljenim ili teško dostupnim mjestima, gdje se podaci u stvarnom vremenu primaju od svih vrsta senzora i povezanih uređaja za poslovne modele temeljene na IoT-u.
Mali satelit također može biti učinkovit za daljinsko upravljanje. Senzori mogu pomoći u kontroli svih uređaja, primanju informacija u stvarnom vremenu i slanju naredbi za konfiguracije na daljinu diljem svijeta. Satelitske komunikacije podržavaju kopnene komunikacije u području Amazone, na Antarktiku, platformama na moru, kritičnoj infrastrukturi kao što su nuklearne elektrane i drugim teško dostupnim područjima. Također, mali sateliti jamče komunikaciju u svim okolnostima u gotovo nekomunikativnim područjima kao što su velika ruralna područja, pustinjski teritoriji, zaleđena područja, područja džungle i otvoreno more.

CubeSats su jeftini sateliti izgrađeni od standardiziranih kutija od 10 cm, koji se sve više koriste za demonstraciju obećavajućih novih tehnologija i pristupa u svemiru, kao i za obrazovne, znanstvene i komercijalne primjene

Navigacija

Tijekom godina, programi satelitskog istraživanja i razvoja te proizvodni pogoni su se povećali u Europi. Svijet je sve ovisniji o svemirskim uslugama za aplikacije kao što su promatranje Zemlje, komunikacija i navigacija. Prema Europskoj parlamentarnoj istraživačkoj službi (European Parliamentary Research Service, EPRS), 10% europskog BDP-a podržavaju satelitski navigacijski signali. Na primjer, prema EPRS-u, 2021. godine globalni navigacijski satelitski sustavi (Global Navigation Satellite Systems, GNSS) zabilježili su ukupan prihod od 174,27 milijardi američkih dolara, pri čemu je Europa činila 25% ukupnog prihoda. Tako, SES, Eutelsat, Arqiva, Hispasat, Globecast i druge tvrtke Svjetskog teleportnog udruženja (World Teleport Association WTA) koriste male satelitske konstelacije za pružanje komunikacijskih usluga. Te tvrtke nude usluge u cloudu i druga rješenja povezivanja za upravljanje videom i podacima davateljima video usluga, televizijskim kućama, telekom operaterima, davateljima internetskih usluga (ISP-ovi) i vladinim agencijama. Stoga sve veće prihvaćanje satelitske komunikacije izravno potiče potražnju za malim satelitima diljem Europe, pridonoseći rastu tržišta malih satelita u regiji.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Koncept misije RACE uključuje dva CubeSata od ‘6 jedinica’ koji će letjeti zajedno u bliskoj formaciji, dokazujući sposobnost nanosatelita da izvode operacije iz neposredne blizine

Nanosateliti

CubeSats kao najčešća verzija nanosatelita su jeftini sateliti izgrađeni od standardiziranih kutija od 10 cm, koji se sve više koriste za demonstraciju obećavajućih novih tehnologija i pristupa u svemiru, kao i za obrazovne, znanstvene i komercijalne primjene.

Europska svemirska agencija (ESA) aktivno je uključena u nekoliko projekata razvoja nanosatelita. Na primjer, u travnju 2019. godine ESA je uspostavila namjensku jedinicu za projektiranje nanosatelita. Agencija se udružila s brojnim lokalnim organizacijama kako bi dizajnirala nanosatelite za mjerenja povratka u atmosferu i praćenje ozona. Također, ESA je 2019. godine započela razvoj minijaturiziranog – Asteroid Remote Geophysical Observer (M-ARGO) nanosatelita za procjenu asteroida. Ta nano letjelica veličine kofera temeljena na CubeSat dizajnu koji koristi standardizirane kubične jedinice od 10 cm unutar kojih se mogu složiti elektroničke ploče i pričvrstiti podsustavi. M-Argo je CubeSat s 12 jedinica – s tijelom dimenzija 22 x 22 x 34 cm – koji bi stopirao na lansiranju veće svemirske misije čija putanja vodi izvan Zemljine orbite, kao što su astronomske misije na Sunce-Zemlja Lagrangeova točka. CubeSat bi zatim koristio vlastiti minijaturizirani električni potisnik da ga odnese u duboki svemir i susreće se s asteroidom, koji bi istražio pomoću multispektralne kamere i laserskog visinomjera kako bi potražio resurse poput hidratiziranih minerala koji bi se mogli ekstrahirati u budućnosti.

Još jedan nanosatelit koji ESA razvija je Rendezvous Autonomous CubeSats Experiment (RACE) za testiranje mogućnosti autonomnog spajanja i pristajanja. To su dvostruki nanosateliti veličine aktovke će manevrirati jedan oko drugog, prije nego što izvedu automatizirano pristajanje u orbiti. Koncept misije RACE uključuje dva CubeSata od ‘6 jedinica’ koji će letjeti zajedno u bliskoj formaciji, dokazujući sposobnost nanosatelita da izvode operacije iz neposredne blizine. To će uključivati ​​spajanje i pristajanje na kooperativnoj osnovi, te sposobnost izvođenja bliskog preleta oko nekooperativnih ciljeva, kao što su napušteni sateliti.

Očekuje se da će takvi projekti doprinijeti brzom rastu tržišta malih satelita u Europi u nadolazećim godinama. U regiji se nalazi i nekoliko malih satelitskih tržišnih proizvođača, što dodatno potiče rast regije. Najpoznatiji su Infineon Technologies AG, Tyvak International, AAC Clyde Space, Leonardo SpA, Sputnix LLC i Alen Space.

Podijeli:

 

 

Vezane objave