DNSBL means – DNS Based List, DNS Blacklist, or DNS Blocklist.

Uz postojeći Spamtrap sustav koji uspješno prikuplja i analizira neželjenu poštu Nacionalni CERT je razvio sustav DNSBL (domain name server blacklist) ili RBL sustav (real time blacklist) koji je prvenstveno namijenjen korisnicima u Hrvatskoj i omogućava im smanjivanje količine neželjene pošte (spam).

Svrha DNSBL liste je smanjivanje količine neželjene pošte koju šalju pošiljatelji iz Hrvatske i regije (spameri), a koji često nisu obuhvaćeni poznatim globalnim listama. DNSBL lista nije zamjena za poznate liste kao što su Spamhaus, SpamCop, Sorbs i sl.

DNSBL sustav sastoji se od dvije zasebne liste od kojih se jedna sastoji od IP adresa, a drugu čine domene prikupljene iz polja pošiljatelja (from) poruka neželjene pošte (Right Hand Side Blacklist).

Kriteriji za dodavanje na listu

Ako pošiljatelj učestalo šalje poruke elektroničke pošte prema adresama koje su prikupljene harvesting metodom, vrlo je vjerojatno da će završiti na DNSBL listi.

Ako pošiljatelj ne šalje neželjenu elektroničku poštu s IP adrese koja se nalazi na listi sustava za blokiranje neželjene pošte tri tjedna, tada se ta IP adresa uklanja s liste.

Jednaki kriterij koristi se i za domene, odnosno ako Spamtrap sustav tri tjedna ne zabilježi neželjenu poruku liste blokiranih domena, tada se ta domena uklanja s liste.

Mogućnost lažno pozitivnih rezultata (false positive) postoji kao i kod većine drugih sustava za blokiranje neželjene pošte. Lažno pozitivni rezultati pojavljuju se kada je legitimna poruka poslana s IP adrese ili domene koje se nalaze na listi DNSBL sustava.

DNSBL sustav je nova usluga koja se nalazi u testnoj fazi stoga Nacionalni CERT poziva korisnike da ga isprobaju i povratno mišljenje na ncert@cert.hr

Podijeli:

Vezane objave