Agencija Europske unije za mrežnu i informacijsku sigurnost, ENISA (European Network and Information Security Agency), organizirala je kibernetičku vježbu Cyber SOPEx s ciljem poboljšanja suradnje između CSIRT-ova (Computer Security Incident Response Team) što je bila prva vježba takvog tipa, objavio je Nacionalni CERT.

Preko 70 specijalista iz europskih CSIRT-ova i CERT-ova, uključujući Nacionalni CERT, sudjelovalo je u vježbi čiji se scenarij odvijao oko kibernetičkih napada u pomorskom sektoru. Vježbom su se, osim suradnje, poticale kreativne ideje.

Cyber SOPEx prvi je korak u seriji ENISA-inih vježbi kojima je fokus na podizanju svijesti o pojedinoj situaciji, dijeljenju informacija, razumijevanju uloga i odgovornosti unutar tima te korištenje alata potrebnih za uspješno rješavanje incidenata.

Dugogodišnji cilj tog projekta je poboljšanje operativne suradnje u području kibernetičke sigurnosti unutar Europske unije.

Mreža europskih timova za obradu računalno-sigurnosnih incidenta (CSIRT) nastala je temeljem direktive o mrežnoj i informacijskoj sigurnosti (NIS direktiva) koju je donijela Europska unija s ciljem postizanja visoke razine sigurnosti mreže i informacijskih sustava unutar EU, doprinosa razvoju povjerenja među državama članicama te promicanja brze i učinkovite operativne suradnje.

Podijeli:

 

Vezane objave