PMI Croatia u Zagrebu po 13. put organizira PMI Forum, najveći i najvažniji događaj u području projektnog menadžmenta. Kao i svake godine, program je iznimno bogat i uključuje predavanja i radionice najvećih hrvatskih i inozemnih stručnjaka.

Jedna od najcjenjenijih regionalnih PMI praktičarki Jasmina Nikolić u sklopu najveće regionalne konferencije iz područja projektnog menadžmenta, 13. PMI Foruma, održat će radionicu “Scrum Escape Room: the PMI Forum’s most exciting team game!”. PMI Forum se u zagrebačkom Plaza event centru održava od 11. do 13. studenoga, a u razgovoru s Jasminom Nikolić ususret ovo važnom događaju za PM zajednicu saznali smo više detalja o samoj radionici.

Riječ je o, govori nam, prilici za upoznavanje s najzastupljenijim agilnim okvirom, Scrumom, kroz praktičan zadatak. “Izradit ćemo jednu aplikaciju. Bit će podijeljeni u dva Scrum tima i svakom sudioniku ćemo dodijeliti jednu ulogu: Scrum Mastera, Product Ownera ili člana razvojnog tima. Tako će se upoznati s vrijednostima i principima i proći kroz sve etape Scrum okvira, od uloge, preko ceremonije, pa sve do artefakta. Tijekom simulacije, imat će prilike da iskuse benefite svakog koraka. Očekujem da će sudionici steći dragocjeno iskustvo i upotrebljivo znanje, a sve na zabavan i zanimljiv način”, pojašnjava Jasmina Nikolić. Escape room pristup, doznali smo, je odabrala jer je pojašnjenje poslovnih zahtjeva nerijetko mukotrpan posao i mnogo toga se izgubi “u prijevodu”. “Escape room je zgodna metafora”, navodi Jasmina Nikolić.

Što se tiče Agilnih i Scrum metoda, ističe da su nastale iz potrebe da se kreira proizvod koji će ići u korak sa sve bržim promjenama na tržištu, u okruženju koje je promjenjivo, kompleksno i višeznačno. Scrum podrazumijeva kreiranje krosfunkcionalnih timova, opremljenih specifičnim znanjima i vještinama, dodaje. Projektni menadžeri sada pred sobom imaju izazov: kako otpustiti kontrolu, jer agilni timovi su samoorganizirani i sami donose odluke. No taj način otvara prostor za rast, samoostvarenje, stjecanje znanja i uspeh tima kao cjeline.

Projektni menadžment se mijenja u pravcu agilnog

“Članovi tima donose odluke i surađuju jer bez toga nema ni dobrog proizvoda. Agilan pristup podrazumijeva strategiju ‘inspect and adapt’, odnosno kontinuiranu provjeru, povratnu informaciju i adaptiranje proizvoda u svakoj fazi procesa. Samo tako se može osigurati da je proizvod zaista u skladu s potrebama klijenta i izbjeći opasnost da postane zastario ili premašen u trenutku kada se pojavi na tržištu. Ovakav pristup smanjuje rizik prilikom inovacija u nove proizvode”, ističe Jasmina Nikolić.

Kao jednu od značajnih razlika između tradicionalnog i modernog menadžmenta navodi da se tradicionalan način uspjeh projekta mjeri se na osnovu jednostavne jednadžbe: ispunjenja cilja i performansi u okviru definiranog vremena i budžeta. Po tom modelu, uspješan je onaj projekt koji u roku i za budžet napravi sve što je ugovoreno. Ovaj nefleksibilan okvir se, s razlogom, zove “gvozdeni trokut” i dovodi do toga da strada obuhvat ili kvaliteta.

“U kontekstu brzih promjena na tržištu, planiranje na duže staze nije održivo, i zato se u agilnom razvoju rješenje traži u iterativnim procjenama koje zainteresiranim stranama treba da pruže realističnu sliku o roku, budžetu i opsegu. Krupne promjene u načinu rada nisu moguće bez odgovarajuće edukacije, koja na žalost, još uvijek ne postoji u formalnom obrazovanju. To je pored ostalog razlog što sam osnovala kompaniju Agile Humans koja se bavi edukacijom iz Agilnog, a ujedno i motiv da intenzivno držim otvorene treninge i in house konzultacije”, pojašnjava.

Na pitanje koje su onda osobine koje projektni menadžer u suvremenom svijetu mora imati, kaže da mora biti spreman okretati se prema rješenju, a ne od rješenja. Zapovjedno-kontrolni stilovi ponašanja nisu više efikasni, ističe, umjesto njih organizacijska struktura se zasniva na plitkoj hijerarhiji i mrežnom povezivanju kako unutar tima, tako i različitih timova unutar organizacije. “Projektni menadžment se mijenja u pravcu agilnog i promjene neminovno nastupaju i u regionalnom kontekstu”, poručila je na kraju Jasmina Nikolić.

Podijeli:

 

Vezane objave