Deutsche Telekom se i ove godine na MWC-u uspješno prezentirao kaoeuropski lider na telekomunikacijskom tržištu, osobito kada je u pitanju implementacija nadolazeće 5G tehnologije koju planira komercijalno “pustiti u rad” do 2020. godine. Istovremeno, u Barceloni je DT predstavio i projekt dovođenja brzih internetskih konekcija u putničke zrakoplove, a na štandu ove grupacije nastupio je i Hrvatski Telekom koji je demonstrirao svoj eSIM projekt kojeg će ugraditi u električne Greyp bicikle.

Ajmo redom. U partnerstvu s Huaweijem i Intelom iz DT-a su pokazali da su razgovori i dogovori oko 5G-a mogući, a da interoperabilnost između tehničkih komponenti različitih proizvođača temeljenih na novom standardu može funkcionirati pojasnila je na konferenciji za novinare članica Uprave DT-a za tehnologiju i inovacije Claudia Nemat.

Naglasila je da će se sve na čemu DT radi osjetiti u zemljama u kojima posluju članice DT Grupe, pa i u Hrvatskoj. Izvijestila je da je DT samo u Njemačkoj tijekom 2017. izgradio 40 tisuća kilometara optičke mreže, što je više od ukupne mreže federalnih autocesta u kilometrima.

Predsjednik Uprave DT-a Tim Hottges, kojemu je nedavno mandat produljen na još pet godina, na konferenciji je naglasio da je mreža srž strategije DT-a. Dodao je da DT-ova mreža u Europi ima gotovo 700 tisuća kilometara optičkih vlakana, te da je DT 2017. u Europu uložio više od sedam milijardi eura.

Hottges je na konferenciji razgovarao s vratarom Bayerna iz Münchena Manuelom Neuerom, koji se nalazio u zrakoplovu na letu između Münchena i Frankfurta, čime je DT pokazao da je europska zrakoplovna mreža EAN spremna za upotrebu. Tom mrežom svaka aviokompanija može na svoje komercijalne letove dovesti brzu internetsku vezu koju će putnici moći koristiti tijekom letova.

“Sada sve ovisi o zračnim kompanijama. Brzi širokopojasni pristup je kao standard moguć i u zrakoplovima”, poručio je Hottges.

DT je, naime, s partnerima Inmarsatom i Nokiom dovršio EAN, kao prvu integriranu satelitsku i LTE mrežu u Europi, u sklopu čega je u 30 europskih gradova izgradio oko 300 baznih stanica za tu namjenu. Sve se temelji na EAN satelitu, kojega je Inmarsat uspješno lansirao u svemir prošlog ljeta i potpuno je funkcionalan, a osim British Airwaysa kao prvog kupca očekuje se da će to učiniti i druge članice International Airlines Grupe (IAG), poput Iberije, Vuelinga i drugih.

Internet stvari (IoT) te pametni gradovi ili smart cities također su važna područja rada za DT, jer se očekuje da će do 2050. oko 70 posto čovječanstva živjeti u urbanim područjima te će mrežna infrastruktura morati biti spremna. U svim tim projektima uz ostale članice sudjeluje i Hrvatski telekom koji stvara uvjete za primjenu naprednih tehnologija 5G također 2020., tim više što je potencijal 5G prepoznat u Hrvatskoj i zbog turizma.

Ove godine očekuje se i novi model električnog bicikla povezanog sa eSIM tehnologijom Hrvatskog Telekoma. Tako je upravo hrvatska članica DT grupacije imala zapaženo mjesto na DT-ovom izložbenom prostoru, kao jedna od najagilnijih kada je riječ o razvoju trendovskih tehnoloških rješenja, osobito onih koji se temelje na nadolazećoj 5G platformi. Projekte Hrvatskog Telekoma i Nemat i Hottges spomenuli su nekoliko puta tijekom svoje izlaganja pred novinarima iz cijelog svijeta.

Podijeli:

Vezane objave