Održali smo četrdeseti Mreža Smart Day, tema je bila Digitalizirana Hrvatska s BGA-om – modernim rješenjem za proračunsko računovodstvo, a partner tvrtka Omega Software.

Oleg Maštruko, glavni urednik Mreže i izvršni producent Mreža Smart Daya

BGA (Budget Government Accounting) je kratica koja označava specifičnu verziju ERP-a koji je specijaliziran za government / budget sustave, gdje su pravila knjiženja poslovnih događaja drugačija, naglasio je u uvodnom predavanju član Uprave za operacije Omega Softwarea Željko Tandarić. Podsjetio je i na više od 20 godina poslovanja Omega Softwarea koji je postao predvodnik hrvatskog IT-ja, s naglaskom na kvaliteti i tehnologiji, a s ciljem stvaranja najučinkovitijih poslovnih rješenja. Ustvrdio je kako Omega Software ne samo da prati trendove digitalizacije nego ih i interpretira i stvara. „Koristimo prednosti novih tehnologija kako bismo digitalno transformirali svakodnevno poslovanje. Donosimo pozitivne promjene i dodanu vrijednost u radu naših korisnika“, naglasio je Tandarić dodavši kako rješenje omogućuje ured bez papira i bez pečata.

Željko Tandarić – član Uprave za operacije, Omega Software

Član Uprave za operacije Omega Softwarea istakao je da BGA donosi najbolje prakse u poslovanje te ga je kao fleksibilno poslovno rješenje moguće lako prilagoditi korisničkim potrebama. Pri tome BGA osigurava pristup aplikaciji korisnicima s bilo kojeg mjesta putem računala, tableta ili mobilnih telefona, a idealan je za korisnike koji žele vlastite visoko specijalizirane module, u potpunosti prema vlastitim potrebama nativno integrirane u svoje ERP rješenje.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Senior poslovna analitičarka u Omega Softwareu Maida Musić Brkić detaljno je opisala primjere implementacije BGA naglašavajući sve prednosti koje omogućuje poslovnim i javnim subjektima. U svojoj prezentaciji koja je obuhvatila cjelovitu implementaciju Musić Brkić je naglasak stavila na module financija i računovodstva, nabave, putnih naloga i skladišnog poslovanja. Ustvrdila je i kako BGA kao moderno rješenje omogućuje uz optimalnu primjenu i napredno izvještavanje koje je posebno zanimljivo rukovodećim funkcijama. Istaknula je kako rješenja poput BGA donose veću produktivnost, ubrzanje rasta, smanjenje operativnih troškova, smanjenje mogućnosti ljudske pogreške, veću mogućnost analize podataka te njihovo lakše čuvanje i bolju sigurnost.

Maida Musić Brkić – Senior poslovni analitičar, Omega Software

BGA je ERP rješenje za upravljanje poslovanjem malih, srednjih i velikih proračunskih korisnika, te posebno prilagođeno zakonskim propisima Republike Hrvatske. Kroz svoje različite module BGA omogućuje uvid u poslovanje u stvarnom vremenu. Na taj način se stiče veća kontrola budžetima i novčanim tokovima te omogućuje kreiranje samostalnih financijskih analiza nad podacima koji nastaju u poslovnome sustavu. Omogućava skraćivanje protoka informacija od inicijalne ponude, izrade fakture do naplate povezivanjem prodaje i računovodstva, povezivanje prodajnih i marketinških timova, upravljanje s više adresa za dostavu artikala, jednostavniju naplatu i dostavu fakture kupcu.

Usto, BGA omogućava praćenje dobavljača, te generiranje upita prema dobavljačima, izradu narudžbenica i praćenje naručenih i isporučenih dobara i usluga.

U skladišnom poslovanju BGA na jednom mjestu objedinjuje bitne organizacijske informacije, te automatizira ručne obrade, povezuje procese i tokove rada. Omogućava upravljanje zalihama i pruža menadžmentu jasne informacije na koji način mogu smanjiti nepotrebne zalihe na skladištima kako bi smanjili nepotrebne i dodatne troškove u operativnom poslovanju. Posebno prilagođen modul za izradu i praćenje putnih naloga, unos svih vrsta troškova i izradu obračuna dnevnica i ukupnog obračuna putnog naloga.

Nakon prezentacije BGA održana je panel rasprava s temom Centralno planiranje, praćenje i izvještavanje izvršenja proračunskih korisnika koju je moderirao  glavni urednik Mreže i izvršni producent Mreža Smart Daya Oleg Maštruko, a sudionici su bili  tech konzultant Marko Rakar, načelnica Sektora za financijske poslove u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Mirela Zagorac, senior poslovna analitičarka Omega Softwarea Maida Musić Brkić i član Uprave za operacije Omega Softwarea Željko Tandarić.

Željko Tandarić je ukazao na razlike primjene ERP sustava kod javnih korisnika i privatnih korisnika naglašavajući kako je kod privatnih korisnika fokus prije svega na kontroli sredstava i imovine, a kod javnih korisnika na kontroli troškova i transparentnosti trošenja sredstava. Mirela Zagorec potvrdila je kako je transparentnost trošenja sredstava ključna u javnom sektoru te da automatizacija omogućuje brže rješavanje administrativnih poslova a zaposlenicima omogućuje više vremena za kreativna rješenja. Maida Musić Brkić istaknula je kako je kod privatnih korisnika primjena ERP-a kreativnija nego u javnom sektoru. Marko Rakar je ustvrdio kako bi bilo korisno u nekim elementima ERP-a kao što su klasifikacija i kontrola troškova u javnim institucijama primjenjivati modele umjetne inteligencije.

Podijeli:

 

 

Vezane objave