Održali smo MSD38 – tema je bila Aktivni mrežni monitoring nove generacije, odnosno multidimenzionalno i aktivno nadgledanje aplikacija, mreže i servisa, partner je bila tvrtka 5×9 Networks.

„Vaša usluga živi kroz više komponenti. Kad ih sve povežete u jednu složenu cjelinu teško je na vrijeme otkriti problem i pokazati na točno mjesto uzroka. Lightweight Monitoring System aktivno nadgleda vaš sustav, prikuplja i prezentira podatke, te trenutno ukazuje na pojavu svake degradacije ili anomalije kako bi prije korisničkih pritužbi proaktivno pristupili rješavanju problema.“, rekao je na početku Mreža Smart Daya glavni urednik Mreže Oleg Maštruko najavljujući uvodnu prezentaciju i live demo koje su održali Mario Jurčević, CEO & Cofounder 5×9 Networksa i Marko Djordjević, Director Growth Strategies, 5×9 Networksa.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Predstavljajući 5×9 networks Marko Djordjević je rekao kako su tvrtku osnovali nekadašnji zaposlenici Hrvatskog telekoma s više od petnaest godina iskustva u izgradnju mreže, prije svega njenoj automatizaciji i virtualizaciji. Za vrijeme rada u telekomu uočili su potrebu za rješenjima aktivnog monitoringa mreže te su uspjeli proizvesti rješenja koja koriste razne telekomunikacijske tvrtke. Mario Jurčević je govorio o njihovom novom sustavu za nadzor mreže i aplikacija Lightweight Monitoring System. Rješenje aktivno nadzire mrežu pomoću Node managera koji je u stvari centralna jedinica rješenja. Node manager sve kontrolira, šalje konfiguracije, kontrolira softver, prikuplja rezultate, sve vizualizira, šalje upozorenja…

Jurčević je predstavio i tri use casea primjene Lightweight Monitoring Systema wireless use case, card processor  use case i data centar use case. Na kraju prezentacije demonstrirano je praktično korištenje rješenja na laboratorijskom primjeru tvrtke 5×9 networks.

Nakon prezentacije održana je panel rasprava koju je moderirao glavni urednik Mreže Oleg Maštruko a u kojoj su osim Maria Jurčevića i Marka Djordjevića iz 5×9 networks sudjelovali i predstojnik Centra za napredno računanje Srca Emir Imamović, SP Team Leader Combisa Miroslav Šimić i Senior Network Engineer Smart NET-a Igor Mamuzić.

Đorđević je istakao kako je vrlo važno da krajnji korisnik, prije svega iz poslovnog sektora, nadzire usluge koje dobija te da je to praksa u razvijenijim zemljama ali ne i u Hrvatskoj. Igor Mamuzić se složio kako bi svaki korisnik nužno trebao imati neki oblik nadzora usluga koje dobija jer je to važno za poslovanje.

Miroslav Šimić napomenuo je kako određene oblike kontrole usluga kod nas imaju neke tvrtke poput banaka kojima su digitalne usluge od posebnog značenja ali da u pravilu korisnik ne zna koju kvalitetu usluge mu provider isporučuje. Ukazao je i na važnost aktivnog monitoringa mreže i usluga posebno u okolnostima kada zaposlenici sve češće i više rade s udaljenog mjesta. Jurčević se složio s takvim stavom naglasivši kako je pasivni monitoring mreže i usluga ustvari statistika koja ne daje precizne informacije o krajnjem korisničkom iskustvu.

Sudionici panela složili su se kako je najbolja kombinacija pasivnog i aktivnog monitoringa. Kao na jednu od bitnih svojstava nadzora mreže i usluga sudionici panela ukazali su na primjenu machine learninga jer se na taj način može brže i cjelovitije obuhvatiti kontrola parametara mreže, predvidjeti neželjene situacije… Na kraju panela sudionici su iskazali opredjeljenje za daljnji razvoj i ulaganje u kontrolu mreže i usluga kao preduvjet rasta.

Podijeli:

 

 

Vezane objave