Održali smo MSD37, Tema je bila Digitalna transformacija: Javna uprava 2.0, odnosno – Nova uredba o uredskom poslovanju, a partner tvrtka Omega Software.

„Nova uredba o uredskom poslovanju propisuje svim tijelima državne i javne vlasti da međusobno moraju komunicirati elektronskim putem. Koja rješenja su za to potrebna, kako to funkcionira i kako se pripremiti za primjenu nove uredbe pokazati će na primjeru rješenja Centrix i Pismohrana stručnjaci tvrtke Omega Software“, rekao je u uvodu glavni urednik Mreže Oleg Maštruko napomenuvši kako je ovaj MSD među najpopularnijima dosad, u smislu prijava za praćenje. Kako je uobičajeno u zadnje vrijeme Mreža Smart Day je bilo moguće pratiti  uživo ili putem online streaminga.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Uvodnu prezentaciju održala je voditeljica Sektora podrške prodaji i razvoja poslovanja Omega Softwarea Tanja Pavetić. Napomenula je kako nova Uredba o uredskom poslovanju nasljeđuje raniju iz 2009. godine u kojoj su elektronički modeli bili stvar izbora dok nova Uredba donosi obvezu digitalizacije u uredskom poslovanju, a korištenje papira ostaje samo u slučajevima kada nema mogućnosti digitalizacije. Objasnila je nove pojmove koje digitalizacija donosi u uredsko poslovanje te ključne promjene u uredskoj praksi.

Pavletić je ukazala i na ključne promjene koje sadrži informacijski sustav uredskog digitalnog poslovanja, odnosno pojedini moduli sustava elektroničkog uredskog poslovanja (SEUP) na primjeru rješenja Omega Softwarea Centrix 2. Rješenje podržava i omogućava potpunu digitalizaciju uredskog poslovanja sukladno novoj Uredbi o uredskom poslovanju i standardnoj tehničkoj specifikaciji informacijskog sustava elektroničkog poslovanja.

Nakon uvodnog predavanja održana je panel diskusija koju je moderirao glavni urednik Mreže Oleg Maštruko, a u kojoj su sudjelovali Irena Podgajski iz Ministarstva pravosuđa i uprave, Božo Zeba iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva (SDURDD), CTO tvrtke Moj e-račun Darko Gulija, konzultant Marko Rakar i voditelj odjela prodaje Omega Softwarea Siniša Gavrilov.

Irena Podgajski je rekla kako se do sada digitalizacija provodila uglavnom prema korisnicima te naglasila kako digitalizacija uredskog poslovanja proizlazi iz potrebe tzv. unutrašnje digitalizacije koja će donijeti bolju učinkovitost i efikasnost kao što je to donijela i u consumer expirienceu.

Božo Zeba koji je u SDURDD došao iz telekom kompanije rekao je kako je u početku bio iznenađen količinom papira koji se koristio jer je bio naviknut na znatno digitaliziranije procese na ranijem poslu te je ustvrdio kako je Hrvatska zrela za potpunu digitalizaciju javne uprave kao i javnih usluga i prema građanima i poslovnim subjektima. Napomenuo je kako se time izvršavaju obveze iz Talinske deklaracije Europske unije o potpunoj digitalizaciji javne uprave u zemljama članicama Unije.

Darko Gulija je naglasio kako treba unificirati usluge državnih javnih institucija, agrerirati ih te ih usmjeriti na zahtjeve korisnika kako bi građani i poslovni subjekti sve usluge dobili na jednom mjestu. Siniša Gavrilov rekao je kako je vrlo važno što je Hrvatska dobila zakonski okvir za ured bez papira, te kako tržište sigurno zadovoljiti potrebe javne uprave za kvalitetnim tehnološkim rješenjima.

Marko Rakar iskazao je uvjerenje da će digitalizacija javne uprave iz temelja promijeniti javnu upravu na učinkovitije i efikasniji servis građanima i poslovnim subjektima što će imati pozitivni učinak na ukupne društvene odnose. Ukazao je i na potrebu usvajanja novih tehnologija poput blockchaina i drugih napomenuvši kako će oni koji bolje iskoriste prednosti koje donosi digitalizacija ostvariti stratešku prednost.

Podijeli:

 

 

Vezane objave