Unatoč sveprisutnoj staničnom povezivanju putem javnih mobilnih mreža, za potrebe mnogih slučajeva korištenja povezivosti u poduzećima mnogo su bolje zasebne mreže koje daju bolju sigurnost, manju latenciju, bolju propusnost… Razvoj 4G LTE tehnologije omogućio je gigabitne brzine prijenosa podataka te time široko otvorio vrata tzv. privatnim mrežama. Međutim, s pojavom 5G tehnologije otvaraju se nesagledive mogućnosti primjene privatnih mreža i put su prema onome što se naziva industrija 4.0.

Prednosti privatnih mreža

Ključne prednosti 5G privatnih mreža su, uz, naravno, znatno brži prijenos podataka, niska latencija, sigurnost, proširena pokrivenost, prilagodljiva mreža i dosljedna razina usluge. Latencija ispod 10 ms omogućuje praktično real time reakcije između povezanih uređaja što je izrazito važno u proizvodnim procesima. Sigurnost privatnih mreže je u tome što ne trebaju javne mreže, samodostatne su i daleko sigurnije za pohranu i rad s osjetljivim podacima. Privatne mreže mogu se koristiti za pružanje pokrivenosti staničnom mrežom na područjima koja nisu opslužena javnom mrežnom infrastrukturom (na primjer naftne platforme na pučini, brodova u prometu oceanima, rudnika…), ali zahtijevaju mobilnu povezanost kako bi ispravno funkcionirali. Usto, mrežni operater ili njegov klijent mogu kontrolirati oblik mreže, koji se uređaji na nju povezuju, kao i ako, gdje i kako se spaja na bilo koju javnu mrežu. Sve to kombinirano pruža fleksibilne ugovore o uslugama za pružanje mreže, prilagođene potrebama korisnika mreže. Budući da se privatne mreže mogu integrirati u postojeće radne obrasce, kao i da nisu izložene opterećenjima od prometa izvan kontrole poduzeća, mogu pružiti zajamčenu razinu usluge te s vremenom zastoja u slučaju nekog ispada zbog kvara koji kraće i manje ometa radne operacije nego što je to slučaj u javnoj mrežnoj infrastrukturi. 5G tehnologija sa svojim potencijalima za privatne mreže donosi novo tržište uz potrošačko, i ono predstavlja sve važniji segment za pružatelje tehnologije.

Udvostručenje tržišta do 2023.

Juniper Reaserch procjenjuje kako će godišnja potrošnja na mrežni hardver i usluge privatnih mreža narasti s 5,5 milijardi američkih u ovoj 2021. godini na 12 milijardi dolara do 2023. godine, porast će za čak 116%. U tom rastu implementacija 5G tehnologije imati će ključnu ulogu: preko 60% baznih stanica koje se koriste u tim implementacijama u 2023. godini bit će 5G, zahvaljujući ultra-niskoj latencije i svojstvima širenja signala. Najistaknutiji sektori primjene privatnih mreža bit će proizvodnja, rudarstvo i energetska industrija, zajedno će činiti 59% potrošnje u 2023.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Prednost mrežnih dobavljača

Studija Juniper Researcha je rangirala Nokiju, Ericsson i Druid Software kao ključnih lidere tehnologije privatnih 5G mreža u za 2021. godini. Njihove ključne prednosti u odnosu na telekom tvrtke, navodi se u studiji Private Cellular Networks: Spectrum Assessment, Business Models & Forecasts 2021-2026, su bolje upravljanje privatnim mobilnim mrežama te sigurnost kod neovlaštenih pristupa mreži. Naime, prema studiji tradicionalni operateri mobilne mreže često zaostaju u uvođenju mogućnosti privatnih mreža, što je omogućilo drugim davateljima da uđu u taj posao. Najuspješniji igrači su mrežni dobavljači s kanalima opreme koje mogu koristiti kao ulaznu točku na tržište. Fleksibilna priroda 5G omogućila je mnogim netradicionalnim operaterima pružanje privatnih mobilnih usluga, osobito tamo gdje propisi dopuštaju nelicencirano korištenje 5G spektra.
Juniper Research izradio je popis najvećih dobavljača privatnih mreža, a imena kao što su Druid Software, Telit i Celona nalaze se u prvih pet, iza Nokie (koja kaže da ima više od 380 korisnika privatne mreže ) i Ericssona. Oba giganta mobilnih mreža dokazala svoju tržišnu snagu najavljujući značajne angažmane s velikim proizvođačima automobila (kao na primjer, Nokijina privatna mreža u Porscheu, Ericssonova u Volkswagenu…). Iza prvih pet su Motorola Solutions i Samsung te Casa Systems, jedan od dobavljača koji na tržište ulazi putem Open RAN-a.

SAD i Njemačka lideri

Privatne mreže su neravnomjerne zastupljene globalno, a najveća tržišta su u onim zemljama s najotvorenijim ili fleksibilnijim raspodjelom spektra. Njemačka i Sjedinjene Američke Države su među najnaprednijima u razvoju privatnih mreža jer, među ostalim, nude lokalizirani leasing i opću dostupnost spektra. Kao rezultat toga, te će dvije zemlje činiti 30% globalne potrošnje privatnih mreža u 2023. godini, procjenjuje Junipr Reasearch.

Podijeli:

 

 

Vezane objave