Ne znamo koliko vas u životu zabrinjava responzivni web. To je jedna od onih stvari za koju ne marite – dok vam ne zatreba. Kako je u pitanju uglavnom developerska tema, a među čitateljima Mreže ima dosta onih koje je život iz developerskih rovova odnio u vode managementa, moguće je da ih ima koji čak i ne znaju što je zapravo responzivni web.

U ranim danima weba sve su stranice izgledale isto, ili je barem bila ideja da izgledaju isto. Uglavnom su se gledale na desktop računalima ili laptopima, ali u razlučivostima sličnim desktopu. Onda su počeli dolaziti tableti, pametni telefoni i ostala čudesa, i pojavila se potreba za automatskim, dinamičkim prilagođavanjem prikaza stranice od malog, do najvećeg ekrana. Internetski promet na mobilnim uređajima strelovito raste, i nedavno je premašio onaj preko, hm, manje pokretnih uređaja kao što su desktopi. Kvalitetan i jednako informativan, iako ne i grafički identičan prikaz na svim uređajima, postao je obaveza svih autora web-stranica. Ovomjesečna tema broja iz pera braće Blagonić, gurua web-dizajna, podučit će vas tome.

Izvan samih tema printa i weba, narednih mjeseci bavit ćemo se i pripremama za našu konferenciju Future of FinTech, koja će se održati 14. 11. u kinu Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu. Taj datum prilično je siguran, i možete ga upisati u kalendare, a ako dođe do promjene, ona će najprije biti objavljena na f2.bug.hr. Pratite web-konferencije, zasad u bazičnom, elementarnom izdanju, ali svakako responzivnom. U prilogu je i radna verzija vizuala konferencije… a sadržaj? Kako možete i pretpostaviti, konferencija će se baviti iznimno atraktivnom i vrućom temom danas – financijskom tehnologijom, FinTechom

Kriptovalute, blockchain, disruptori i cyberkriminalci – tehnologija koja upravlja novcem danas i sutra. Banking as a Service (BaaS) – PSD2 i obveza bankama da otvore pristup preko API-ja. Postaju li bankari suvišni? Hoće li AI odobravati kredite? Može li “open banking” uopće postojati? Kako ćemo se identificirati i štititi 2020. godine? Kakva je budućnost kreditnih i debitnih kartica? O nekima od tih tema pisali smo u svježim brojevima Mreže, a to ćemo, organizacijom ove konferencije, nastojati i intenzivirati.

U sklopu priprema za konferenciju Future of Fintec, jedna od jakih i obimnih tema u novoj Mreži je i PSD2 – Payment Services Directive 2
Željko Ivanković u kolumni (opet) o Blockchainu
Mirov izvještaj s velikog developerskog skupa u Beču
Intervju s Adelom Jelinek Bišćan, direktoricom Agencije za komercijalnu djelatnost
Tema broja – Responzivni dizajn weba
VeeamON u New Orleansu
Vrlo zanimljiva tema, u kojoj naš tim iz prve ruke prepričava kako je došao do pobjede na europskom Big Data hackathonu!
Novi HP-ov laptop, i dalje pratimo hardverske novosti za IT profesionalce

Podijeli:

 

Vezane objave